A Wargaming új MMO játéka
-
Ha bármilyen olvasatban a személyed elleni támadásként is értékelhető volt a keményen körvonalazott véleményem, természetesen megkövetem magam. Semmi indokom nincs sértegetni egy jelentéktelen játékhoz való hozzáállásodat ismeretlenül sem, amennyi keveset, töredékesen pedig "ismerek" belőled a hozzászólásaid és modelljeid révén, feltétlenül tiszteletre méltó és az a benyomásom, hogy feltétlenül csak gazdagítod a szcénát a jelenléteddel.
Ugyanakkor az álláspontoddal nem feltétlenül értek egyet, és engedd meg, hogy épp arra apelláljak, hogy a hajózás története a hobbid. A hordozókat eddig a játékban azért szerettem és bizonyos fokig tiszteltem, igen, akkor is, amikor annak idején pl. lékeket raktak a féltégla-Coloradomba, mert a gyakorlatukat térkép-kontrollra és szép szituációs áttekintésre tudták konvertálni. Árkád játék ide vagy oda, azt tették, amit egy hordozónak tennie kell - csapásokat terveztek meg, felderítettek, kontroll alatt tartották a helyzetet, ellenőrizték a légteret, és úgy általában egyszerre csináltak mindent. Úgy, hogy az osztályközi balansz már náluk is ugrott rég, pl. DD-k kaptak defAA-t, nemhogy csatahajók.
Amit én most látok, az viszont már nem a hajóról szól, a repülőgép-hordozóról, hanem a repülőgépekről. Épp ez benne a problémám, személy szerint. Eddig egy egyre inkább elcseszetten kivitelezett, de mégis egyedi osztály volt, ahol úgy érezhetted, hogy egy, a tengeri hadviselést megreformáló egységet irányítasz. Most WoWp-ozol, hajókra lövöldözve. Egyelőre nem túl impresszív módon, teszem hozzá.
Még annyit, hogy én a sommás "klikktibi"-gúnnyal, bár aláírom, a kontextusból egyáltalán nem így jött le, nem a casual játékosokra repültem rá, nem a játékkal való viszonyra tettem megjegyzést (az elmúlt hónapban én is minden vagyok, csak aktív nem), hanem a jellemre. Én sem voltam CV pro, top tier-ben én sem erőltettem a játékot, olykor-olykor, ha elkarcolgattam a Sókakuval vagy lady Lex-szel. De nem is mentem rankedre újabban már, kláncsatákra pedig soha, noha papíron klánt vezetek. Az, hogy "átlagos képességű játékosként leülök heti átlag félórára", nekem aztán a világon semmi bajom nincs, sőt. Beszélgettem már el teljesen civil és szórakoztató módon olyan csapattárssal is, aki harminc másodperccel azelőtt torpedózott ki. Ezzel párhuzamosan viszont tartom a véleményem a stream-en is fröcsögő, nem is annyira kisebbségről, akik folyamatosan tolják a "Nerf HE", "nerf destroyers", "air cancer", "oh no, you hurt my battleship"-szövegeiket. Ők azok, akik most visongva ujjonganak, hogy kibelezik a hordozókat.
A baj csak az, hogy az alfa-verzió képei alapján nem belezik. Ugyanúgy fölöttük fog keringeni permaszpottal az - ezúttal - egyetlen raj, csak egyrészt most már a hordozó osztatlan figyelmét fogják élvezni, másrészt harminc másodpercenként kapni fogják a két gyújtást a rakétaszalvóval az arcba. Mert "kitörölni cirkálókat", az jár, de "kitörölve lenni hordozó által", az felháborító. Nos, mostantól kezdve ilyen nem lesz. Mostantól szép lassan, égve fognak megdögleni. Eddig az volt a baj a hordozókkal, hogy "1 v 1"-eztek. Mostantól "1 v 12"-zni fognak. Ezt pedig klikktibiék részben maguknak főzték, a némileg arrogáns megjegyzésem pedig erre a tömegre vonatkozott, nem a hétköznapi játékosokra. A hétköznapi játékosok kellene, hogy a játék gerincét adják (ezért vagyok nagyon zabos finoman szólva pl. a kompetitív játékosoktól itt-ott látható "Oké, hogy OP a Sztálingrád, de én ezért "megdolgoztam", úgyhogy nekem ez jár!-baromságokra), de hát a nagy számok törvénye szerint elnyúlik két irányba a haranggörbe, ezzel sem lenne semmi gond alapesetben, de az ostobaságot ettől még nem emelem piedesztálra.
Nagyobbrészben viszont kétségtelenül a WG cseszte el, amikor hibát hibára halmozott, a manuál dobás kiiktatásával T6-ig, aztán T5 és T6 találkozások engedésével, AP-bombákkal, aztán megkoronázták ezt a Saipan-nal, Kagával, vagy a Szürke Szellemmel, hogy a GZ-t meg se említsem, és sorolhatnám. A hógolyóból lavinát csináltak, és végül törölték a francba az egészet, pedig a rendszer még menthető lett volna. Vitathatatlan tény, hogy a hordozók szarok voltak, és a WG egyre szarabbá gyúrta őket, de az alapkoncepcióból még így is átjött az, hogy mi egy lapos és mit kéne csinálnia.
Az a problémám tehát, hogy a fürdővízzel együtt kiöntötték a gyereket is. Jelenleg azt mondom, ennyi erővel inkább vették volna ki a hordozókat tokkal-vonóval.
Vagy ennyi erővel fejezzék be a "tengeralattjárók soha nem lesznek a játékban, nem működnének, egyébként sem csata-fegyvernem volt"-szöveget, mert szemmel láthatóan bármi működik a játékban, ha eléggé megnyomorítják a koncepciójukat; lődözhetünk mi még itt légvédelmi ballonokkal is.
Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2018.09.06. 23:57:25