banner
A Wargaming új MMO játéka
  • davidbog
    Hát nem tudom, de szerintem az összes tier 9-es BB jó. Ellenben némelyik tier 8 BB-vel. Azért tűnik némelyik tier 9 BB gyengének mert sokkal gyakrabban találkoznak tier 9-10 cirkálókkal amiknél pont a tier 9-nél van egy hatalmas minőségi ugrás. A tier 9-es cirkálókhoz képest egy-két kivételtől eltekintve már a tier 8-as cirkálók is szánalmasak, nemhogy a kisebbek amikkel még bőven találkoznak 8-as BB-k.

Nekem a Friedrich der Große az egyik kedvencem. Nagyon szeretem ezt a hajót. A 20,6 km-es lőtáv elég, de ha nagyon kell növelni akkor ott a spotter aircraft. Egész gyorsan fordul jó sebességgel. A légvédelme se rossz. Van rajta szonár, méghozzá a legjobb, nagyon jól tud jönni sokszor mentett meg pár 10000 HP-t. Annak ellenére hogy csak olyan erős az övpáncélja mint a Bismarcké nem egy citadella találatokat gyűjtő hajó. A másodlagosa pedig kiváló. Az egyetlen nagy hátránya azok a tornyok. Eleve hogy csak duplások és hogy négy darab van belőle (idióta német koncepció...). Emiatt a frontágyúkkal nem lehet tűzerőt összpontosítani, ráadásul a hátsó tornyok kilövési szöge nagyon rossz, mert a C torony előtt van a hangár ami miatt nagyon széles a felépítmény. Szerintem emiatt nem tetszik sokaknak, bevállalósan lehet csak ezzel a hajóval tűzerőt koncentrálni.
    Amúgy magukkal a lövegekkel nincs bajom, én a 40,6 cm-eseket használom. Noha ennek a legkisebb az átütő ereje a tier 9-10 lövegek közül (egyenlőre, mert a brit 406 és 419 mm-es AP egy kicsit gyengébb lesz) azért ez is bőven elég arra hogy citadellát lehessen vele lőni 400 mm-es övpáncélba 14-15 km-ről is. Németekkel meg fedélzeti páncélzatba nagyon nehéz citadellát lőni mert a lapos röppálya miatt eleve sokkal rosszabb szögben csapódnak be a lövedékek mint a japánoké vagy amerikaiaké (azokkal sokkal könnyebben lehet). Nem különösebben pontatlan, ha azonos távolságot nézünk (mondjuk 18 km-t) akkor ugyanolyan a szórása mint az amerikai, angol BB-knek vagy Dunkinak. Viszont gyorsak a 40,6 cm-esek. Töltésgyorsítóval használom, ezért eleve 24,6 másodperc az újratöltésük. Illetve a kapitányon van (mint ahogy az összes megtartott tier 9-10 BB-men van) adrenalin rush. Mivel magas a HP-ja már 42000 HP-nél is csak 22 s az újratöltés és 10000 HP környékén már csak 20,3 s. Szerintem a lövegek kilövési szögén kívül mindenben jobb vagy csak nagyon kicsit gyengébb mint a Bismarck. A német másodlagos nerf után még csak 6-7 csatát mentem vele. A gyújtások számában azért ezen is érződik a nerf, de ennek ellenére is sikerült vele tartanom a 109k-s átlagsebzésemet. Szerintem jó hajó. Legalábbis jelenleg, mert 3 BB-ből nem nehéz annak lenni. Majd meglátjuk hogyan változtatják meg a többi nemzet leendő tier 9 BB-i (Lion, Alsace, UP-41 és Sovietsky Soyuz), a tier 9 mezőnyt.
    Illetve szerintem borzasztóan szép hajó. Eleve tetszik a német hajók kinézete, a H39-en szerintem sokat dob hogy eltűnt a felépítményből az a lyuk amit a Bismarckon a repülőgép katapultja okozott és hogy 2 kéményes. Illetve ez a német 4x2 elrendezés nem valami célszerű, de legalább kimondottan szép.

Az Iowa/Missouri szerintem a legkönnyebben játszható a jelenlegi 4 (3) tier 9 BB-ből. Jók a lövegek kilövési szögei, könnyen lehet vele tűzerőt koncentrálni. A lövegek nagy átütő erejűek és a sebzésük is a legnagyobb a tierben. Cserébe magas a lövedék röppálya és nem túl gyors a lövedék se, nagy távolságban nehezebb eltalálni vele egy manőverező hajót. A légvédelme kiváló, a másodlagosa viszont kifejezetten gyenge és fentebb említett leendő 4 BB-ből is csak a Lioné lesz gyengébb a többié elvileg erősebb. Nagyon gyors, a fordulása is rendben van. Az álcája is elég jó BB-hez képest. A páncélzata az ami nem valami jó, főleg az övpáncélzata. Összességében inkább csak tier 8 szintű ez a páncélzat, pláne ha azokat a BB-ket is nézzük amik még jöhetnek majd tier 8-9-be.
    Az Iowat nem tartottam meg miután meglett a Montana, mert a Missouri úgyis meglesz majd. Most hogy megvan furcsa az átlagsebzés statisztika: az Iowával 23k-vak kisebb az átlagsebzésem mint a Missourival (89,5k vs 112,5k). Igaz Missourival még csak 51 csatám van, amiből jó pár igen szerencsés végkimenetelű volt számomra. Azért ez jelentősen kevesebb mint a többi tier 9 BB-vel, úgyhogy még bőven csökkenhet egy-egy pech széria után. De azért ebben a 23k különbségben a szerencsém és a jobb játékomon kívül vastagon benne van az is, hogy több a BB játékos mint korábban. Ez rendesen megnöveli a csapatok teljes HP-ját ezáltal a kiosztható sebzést is.

Véleményem szerint az Izumo a legkevésbé jó tier 9 BB. Az ágyúi nagyon jók. Gyorsak a lövedékek, nagy az átütő erejük és a szórásuk is jobb mint a többi nemzeté. A toronyelrendezése miatt könnyű úgy pozíciónálni a hajót, hogy jól bírja az AP találatokat. A páncélzata se rossz. Sokkal jobb mint az Iowáé, és talán van olyan erős mint a H39-é. Bár ezek miatt a magas barbetták miatt ammorackeltek már párszor... Ami miatt nem szerettem, az az, hogy viszonylag lassú és sokat veszít a sebességéből fordulás közben és hogy nagyon gyenge a légvédelme. Ezek a 25 mm-es csettegtetők borzasztóak a japán BB-ken. Kicsi a lőtávjuk és a DPS-ük se nagy. Az 5"-eseken kívül csak ez a szar van a japán BB-ken. A 40 mm-es kategória teljesen hiányzik, ezek a 25 mm-esek meg a közelébe sincsenek nemhogy a 40 mm-esnek de még a német 3,7 cm-esnek se. Ja meg hogy eleve nem egy szép hajó ez az Izumo, de így hogy befejezetlennek néz ki kifejezetten ronda.
    Ezzel a leggyengébb az átlagsebzésem a tier 9 BB-k közt (85k). Mentségére szolgáljon, hogy az első BB-m volt. Illetve az Iowa/Missourinál említett kevesebb BB. Ha most játszanék vele biztosan magasabb lenne.
    Mondjuk akinek már az Izumo se tetszik kíváncsi vagyok mit szól a Yamatohoz.

Maradt még a Lion ami 3 nap múlva érkezik. Az adatai és videók alapján nagyon, de nagyon erősnek néz ki.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2017.08.28. 18:05:57