Krimikről mindenfelől..
-
Amikor aztán távolabb kerülnek, az egyik ló szégyenében és döbbent félelemben verejtékkel áztatja az egész lelket; a másik, a zabla és az esés okozta fájdalma szűntével, alighogy lélegzethez jut, máris dühödten szitkozódik, erősen korholva hajtóját és társát amiatt, hogy gyáván és férfiatlanul megfutamodtak és megszegték szavukat. S már unszolja őket - bármennyire is szabódnak - hogy közeledjenek, és csak nagy nehezen nyugszik bele kérésükbe, hogy halasszák későbbre. Ha eljön a megbeszélt idő, azok feledést színlelnek, de emez emlékezteti őket: erőszakoskodva, nyerítve vonszolja a fogatot, hogy közeledjenek a kedveshez ugyanazzal a kéréssel; s ha közelébe jutottak, leszegett fejjel és felcsapott farokkal, a zablát harapdálva szemérmetlenül tör előre. A kocsist pedig még erősebben hatalmába keríti előbbi élménye: mint valami akadály előtt, visszahőköl, féktelen lova szájában erővel még hátrébb húzza a zablát, csúf szavú nyelvét és pofáját felvérzi vele, míg combját és tomporát - fájdalmak közepette - a földre nem rogyasztja. Aztán mindezt többször is végigszenvedve a nehéz természetű ló felhagy féktelenségével, immár megjuhászkodva enged vezetője szándékának, s ha megpillantja a szép ifjút, odavan a félelemtől. Így jutnak odáig, hogy a szerelmes lelke immár szemérmesen és megilletődve követi kedvesét.
Minthogy a kedves mindenféle szolgálatban és gondoskodásban részesül szerelmese részéről, aki őt mint istent szolgálja, s nem alakoskodik, hanem őszintén érez, és minthogy természetétől fogva maga is barátságot érez szolgálója iránt - még ha iskolatársai vagy mások korábban félrevezették is, mondván, hogy csúf dolog a szerelmeséhez közeledni, és emiatt eltaszította is őt magától - az idő múlásával életkora és szükségletei késztetésére társaságába fogadja. Mert nem az a sors rendelése, hogy a hitvány igaz barátja legyen a hitványnak, vagy hogy a jó ne legyen barátja a jónak. S ha egyszer magához engedte, meghallgata őt és elfogadta a társaságát, a szerelmes jóindulata közelről megnyilvánulva megrendíti kedvesét, mert belátja, hogy összes többi barátjának és rokonainak szeretet mind semmi istentől megszállott barátjához képest."
Valami ilyesmit próbáltam elmondani a magam némileg (nemkicsit) kezdetlegesebb módján...
Jah, és ha már korábban említetted, hogy felőled nézve őrültnek tűnök, nos az a "megszállottság" lehet, amiről Platón (Szókrátesz) is beszél.
Ami pedig azt illeti, hogy miért nem köszöntem rád, anno a Zskf-től a HÉV felé jövet, azt a "visszahőköl" szóhoz kötném...
De tom, ezt talán túlmagyarázása dolgoknak...
De vannak más dolgok is, amikről még akarok írni neked.
Egyszer írtad, hogy azok a dolgok amiket én írtam (vagy mondtam) neked, azok hatottak rád. Igazság szerint ezen én nagyon meg vagyok lepődve. Nagyon kiváncsi lennék, hogy ezzel mire gondoltál? Sose gondoltam, hogy ilyen lehet... És ami azt illeti, nem is tudom mi olyant mondhattam, amira aztán Te ezt mondod... Nagyon kiváncsivá tettél. Elmondanád? Vagy legalább részletében?
És a másik dolog, amire már régóta akarok válaszolni, és most ehelyütt ez meg is fog történni, még ha valószínüleg csupán tökéletlen módon is, ez a "hasonlóságaink" kérdésed...
1. Szerintem Te képes vagy (vagy voltál) önálló lenni. Na most aztán jól megaszondtam eztet Arra gondolok ezzel, hogy ha úgy érzed igazságtalanság történik (akár csak szóban), akkor kiállsz magadért és másokért is, ha úgy érzed az igazság azt kívánja, még azon az áron is, ha esetleg emiatt másokkal veszekedned kell.
2.
Bizonyos emberi tulajdonságokat ugyanúgy elítélsz például, ahogy én. pl. Ha valaki csal, az csal, és csalása akkor is elítélendő, ha épp azzal győz, és ezzel degradálja a győzelmét is...
3. Úgy gondolom se rasszista, se különösebben nacionalista nem vagy, és ki is állsz mellettük, ha épp szóba kerül mondjuk a gyalázásuk...és ha így van, akkor ebben is hasonlítunk
4. Úgy gondolom Te is érzékeny ember vagy. Ha megbántanak az neked is tud nagyon fájni. És emiatt esetleg zárkózottabb is vagy az átlagnál? én igen
5. Úgy gondolom Te is elég önfejű és makacs tudsz lenni, akárcsak én
... és van még egy sor egyéb, amit nem tudok megfogalmazni...
Egy másik alkalommal pedig arról írtál, hogy Te gondolkodó vagy... Nos, ez azt hiszem nyugodtan mondhatom közös bennünk. Nekem folyton jár az agyam. És nem csak rajtad Rengeteg minden foglalkoztat, mostanában egyre jobban érzem, hogy még mindig mennyi mindent nem tudok, hogy szeretnék egy csomó filozófiát olvasni, szociolgiát, filozófiát...(érdekel a világpolitika is, környezetvédelem, szegénység elleni harc, különféle békefolyamatok)... és hát, persze szépirodalmat is, nade azt valszeg egész életembe kell majd És a másik dolog, amibe egyszer szeretnék elmerülni, az a biológia. Ebből nagyon hülye vagyok. Sose foglalkoztam vele, sose érdekelt, és azt hiszem nagyon gyorsan (már nagyon kevéssel is sokat) fejlődnék... Téged érdekel a biosz? Esetleg foglalkoztál vele?
Hát így, most ennyi... Bár hosszú lett, de igazán az idézet miatt. És valahogy most se érzem, hogy teljes ez a levél, de egyszerűen... Hogy is mondjam... A fejembe van egy ilyen gondolati káosz, ami időnként rendeződik és akkor azt meg tudom írni neked. A többi viszont továbbra is ott pörög forog, és én ugyan érzem, de nem tudom kifejezni, szavakba önteni. Legalábbis most... aztán van mikor meg igen, de ha nem teszem, akkor elfelejtem, és eszembe se igen jut, egész addig míg valamiképp újra föl nem bukkan. Jó zagyva lett... szal ha eddig őrültnek néztél, akkor most már egy okkal több miatt
Hát most így ennyi, akkor már tényleg. Örülnék ha válaszolnál, tettem fel pár kérdést is, szal ha úgy gondolod, akkor tudsz talán mire...
Puszil:
Zoli
Kedves Eszter,
Kérlek hozzunk össze egy talit... Légy szives
Köszi!
Puszi:
Z.
Kedves Eszter,
Ha totál el vagyok tévedve, akkor ez egy elég hülye levél lesz. (Igen, még a korábbiaknál is hülyébb ) De valamiért az van bennem, hogy a Te születésnapod a névnapodhoz közel esik időben, elé úgy egy héttel, kb. Május 17-18? Tudom, egyszer már ezt így szóba hoztam és akkor mintha márciust mondtál volna, ez esetben, ez esetben bocsi, és ha kitörlöd ezt a levelem, akkor abból tudni fogom, hogy nem volt ez most aktuális.
Minenesetre úgy voltam vele, inkább egy levéllel több, mint eggyel kevesebb, és ha tényleg úgy van, ahogy gondoltam, akkor Boldog Születésnapot!
puszil:z
Kedves Eszter,
Mindenekelőtt ezúton szeretnék Boldog Névnapot kívánni! És még sok-sok továbbit!
Ami a levél továbbiakjait illeti... Ezt nem biztos, hogy el tudom magyarázni... Én elsősorban a névnapodra írtam ezt a levelet. Viszont mivel tudtam, hogy ma írni fogok neked, így most igyekeztem várni a hosszabb levelemmel is máig. És egyben küldeni a "kettőt", hogy kevesebbszer zavarjalak. (legalább egy picit) Ugyanakkor én azt a felső 1,5-2 sort tartom a mai levelemből a legfontosabbnak és a többi mellette eltörpül, még ha terjedelemen fordítva is van... Hát, nem tudom, hogy érthető e, hogy ebből mit akartam kihozni...:/
Szal, amik így most kikívánkoznak belőlem és remélem nem leszek velük terhedre:
1. Tudod ma (is) sokat eszembe voltál. Utaztam buszon (vagy 5 órát) és hát nézegettem ki az ablakon és helyenként láttam állatokat, és így-úgy mindegyikről Te jutottál eszembe. Na még mielőtt sértőnek vennéd kifejtem bővebben is. Szal volt, hogy láttam egy nyulat egy patak partján álldogálni. Meg se moccant, állt egy helyben és mindkét füle rezzenéstelen meredt az égnek. Tök ari volt. És szerintem Te is nagyon aranyos vagy. Máskor meg vadlúdat láttam szállni az égen, és ugye nagyon hosszú nyaka van és a fejéhez képest viszonylag hátrébb van a szárnya és olyan törékenynek tűnik az egész. És én Téged is törékenynek tartalak. Megint máskor fácánt láttam... szal ilyesmikről mindig simán Rád gondolok, ilyenekről minduntalan Te jutsz eszembe.
2. Amúgy, nézegettem az ismerőseid, ha már a profilodat nem láthatom, és mondhatom, így látatlanul-ismeretlenül is sokan tűnnek szimpatikusnak. Mondjuk nekem elsősorban a barátnőid stílusa, illetve a különféle kézműves/buddhista/természetbarát/zsonglőr (nem tudom hogy lehetne ezt mind egyszóban megfogalmazni, pedig valamelyest hasonló embereknek tartom én őket) ismerőseid voltak szimpatikusak. Aztán néztem még, hogy sok zenész és jópár DJ is van az ismerőseid közt. És feltűnően keveset láttam a ZSKF-ről. Igazából ennél többet nem is szeretnék róluk ismeretlenül mondani, mert szerintem az meggondolatlan/felelőtlen/elhamarkodott volna.
3. És végül valami, ami lehet akár nagyon fontos is és teljesen lényegtelen is. Szal, gondolom "sejted", hogy én örömmel találkoznék Veled. Azt szeretném e helyütt elmondani, hogy ha meggondolnád magad, akkor valami előre megbeszélt találkozót gondoljunk ki, pl. egy mekiben, vagy pizzahutban, vagy uzsonnázóban, vagy egy (nem túl) elegáns kocsmában, étteremben, teázóban, kávézóban, büfében, vagy valami hasonlóban, ahol (és amikor) mondjuk legalább egy fél órát (de ha lehet többet, sokkal-sokkal is akár) eltölthetünk együtt. És ha úgy gondolod, hogy szükséges, akkor hozz magaddal mondjuk egy barátnődet. Jah és igen, az holt biztos, hogy ha mi valamikor is talizunk én zavarba leszek, és igazából azt is nehéz lesz leküzdenem, ha négyszemközt (vagy esetleg hatszemközt) ejtjük ezt meg, de ha csak úgy "véletlen" futnánk össze, vagy neked sok ismerősöd van ott, akkor én valszeg sok értelmeset nem tudnék szólni (bár így a leveleimet olvasva ez már aligha meglepő )
Azt hiszem ez a mai ez kivételesen rosszul sikerült levél lett. Nem, sajnos nagyon nem tudom hogyan kell szerelmes levelet írni (jellemző, hogy ami fontos, azt nem tanítják), így próbálom Veled megosztani azt, amit ki-ki váltasz belőlem minduntalan és ma próbáltam olyan dolgokról írni ami esetleg egyszer még fontos lehet kettőnk kapcsolatában. (ez utolsó meglehetősen fellengzős szó ide)
Igazság szerint... Tegnap sok DVD-t néztem, és így-úgy mindegyiket tudom hozzád kötni. Elsőnek a "Száll a kakukk fészkére"-t, illetve csak a legvégét, amit nagyon szeretek. Az a jelenet (talán ismered, a nagy indián megragad egy gépet a fürdőben, kitöri az ablakot és megszabadul a bolondokházából) valahogy engem arra bíztat, hogy az ember merje vállalni magát őrültségestül, és szal ami kettőnk közt zajlik az részemről sokszor ezt kívánja.
Aztán, a Forrest Gump végét néztem meg, amikor Dan hadnagy a titánium lábaival és az újdonsült ázsiai arájával megjelenik Forrestéknél, meg a vége filmzenét. Ha jól emléxem Te nem csak ismered ezt a filmet, de valamikor még szeretted is. Hát szóval, rám nézve elég rossz párhuzam, de sokszor az én és a Te párhuzamodban Forrestnek a Jennyvel való kapcsolatát is látom... Azután meg a Rocky filmeket néztem, és az elsőben van egy jelenet, amikor Rocky randira próbálja hívni Adrient, de ő erre nem számított és bezárkózik a szobájába és Stallone figurája az ajtó elől kérleli, és bentről semmi hang, és folyton bíztatni kell Stallonét, hogy menjen vissza és kérlelje tovább, de bentről semmi hang, és amikor már elmenne, akkor nyílik az ajtó és Adrien csendben átöltözött, és megy a randira. Aztán meg ugye a Rocky filmek ha valamiről akkor mind a kitartásról szólnak... Szal én így ezeket tegnap elnézegettem, és valahogy mind azt mondja nekem, hogy legyek veled türelmes és kitartó, és akkor esetleg, egyszer, kinyílik az az ajtó nálad is és talizunk. Vagy legalább itt levelezünk... Én igyekezni fogok ígérem és kérlek bízz meg bennem... És kérlek talizzunk, levelezzünk... Nagyon hiányoznak a leveleid! Lécci írj...
Puszil:z