• usersg
    #46
    Értem én hogy miért jó mindez a cégeknek, én inkább attól tartok, amiért a felhasználóknak NEM jó.
    Kezdjük is az elején.

    A felhős cégek ígérete az, amit már te is leírtál, ergo hogy nem lehet a programokat lemásolni, kiszámítható ellenőrzést tesz lehetővé, ami elviekben kényelmessé is teszi a dolgokat, és elvileg - tehát elvileg - jó lehet a felhasználónak is. Lássuk csak miért nem jó.

    Ha most sokan beleugranak ebbe a modellbe, és valamilyen módon meggyőzik az embereket arról hogy ez nekik jó, akkor a software cégek számára jöhet is az első probléma, nevezetesen az, hogy amennyiben a program mögött működő infrastruktúra bajt okoz, akkor azzal egyszerre kerül szopóágra az összes ügyfél.

    Ennek a problémának a feloldása érdekében mindig a "legjobb" tárhely, és/vagy felhő szolgáltatót keresnék, aminek rövid, vagy hosszú távon az lenne a következménye, hogy nagyon hamar koncentrálódna a felhő szolgáltatások feletti kontroll lehetősége 1, de a versenyhivatalok miatt maximum 2 vállalat kezében, akik aztán kihasználva helyzetüket egyre komolyabb hatalmat gyakorolhatnának a kisebb cégek felett.

    A felhős cégek idővel megpróbálkoznának terminal jellegű, alacsony tudású gépekkel, mondván "az is elég", és ezeket valamivel olcsóbban adnák a normális gépeknél. Ezeket a gépeket a rövid távú haszon érdekében vennék is a cégek, aminek egyenes következménye lenne az, hogy a rendes számítógépek ára megemelkedne. Amikor a kettő közötti árkülönbség kellően magas lenne ahhoz, hogy már csak a fejlesztőknek, és komoly teljesítményt igénylő helyi feladatokat végző embereknek lehessen rendes gépük, fokozatosan leépítenék a natív programok piacát is.

    Ekkorra már ott tartunk, hogy ha te akarsz csinálni bármit ami IT, akkor kell venned egy ekkorra már megemelkedett árú terminált, - aminek árából korábban akár rendes gépet is vehettél volna - és elő kell fizetned valamely nagy gyártó - a kettőből - szolgáltatásaira, majd annak program kínálatából válogatni, és azt használni akkor, és úgy és akkor, ahogy neki tetszik.

    Ekkor a kormányok is ráharapnának a dologra, mert egy ilyen világban elég csak két vállalattal egyeztetni, illetve kikényszeríteni a kontroll lehetőségét, amit minden bizonnyal meg is kapnának, ergo a legapróbb dokumentumainkat is olvasgathatnák immár törvényesen. Mivel ezektől a cégektől lehetne több adót behajtani, így ezt is megtennék, és idővel persze ez is visszaszállna a felhasználókra, akik szinte bizonyos hogy ebben a világban ugyanannyi, ha nem több kiadással kellene számoljanak mint manapság, ám mindezért cserébe információs rabszolgaság szintjére süllyesztenék magukat, és mindezt a rövid távon jó üzletnek tűnő, minimális kényelemért.

    Később természetesen jöhetne még több fekete leves, hiszen minden egyes gazdasági röccenésre kétszeresére emelkedhetne az előfizetési díj is. Ma mondhatnánk azt hogy akkor lemondom és kész. Csakhogy akkorra már nem lenne visszaút, és rá kellene döbbennünk, hogy minden ellenőrzési, és szabályozási lehetőséget kiadtunk a kezünkből, a semmiért...



    Még szerencse hogy számtalan technikai probléma adódik, és az országok közti kapcsolat sem eléggé harmonikus ahhoz hogy a közeljövőben erre számítani lehessen, ezenkívül pedig nem csak én gondolkodom úgy, hogy itt meglehetősen sok a probléma. Az internet jó dolog, talán a legnagyobb találmány amit valaha adott az ember a társadalomnak, ám látni kell hogy mik a korlátai, és tudni kell mire érdemes használni, illetve mire nem. Vannak dolgok amikre a "felhőzés" - ami legalább olyan hülye fogalom mint a web2 - jó, de van rengeteg olyan, amire nem. Teljesen rábízni magunkat pedig teljes őrültség. Szerencsére a free software -esek is erősen harcolnak ellene, hiszen mindez az ő törekvéseiket is megölné, ami éppen az hogy a felhasználó kapjon nagyobb kontrollt, és nem egy pár információs hatalom, akik megépítik nekünk a nagytestvért, aki majd megmondja mit, és hogyan használhatok, és akinek ha nem tetszik egy software, vagy dokumentum, akkor egyszerűen eltünteti azt.

    No... biztos kihagytam valamit, de majd eszembe jut és bővítek. :)