• wraithLord
    Nem azért megy szét legtöbbször az izzószál, mert ki-be kapcsolgatják, és az elpárolgott/szublimált anyag nem egyenletesen (nem ugyanoda, ahol volt) rakódik vissza szálra, és egy idő után valahol nagyon elvékonyodik - és a legközelebbi bekapcsoláskor elpattan, mert ahol nagyon vékony, ott nagyon nagy az ellenállása, és a hirtelen hőtől szétmegy a szál azon a helyen?
    (Ha jól tudom, olyan inert gázzal töltik fel az izzókat, ami nem engedi, hogy az izzószál anyaga az üvegre rakódjon. Így az többnyire a szálra rakódik vissza, de nem oda, ahol volt.)

Nekem az a bajom az energiatakarékos fénycsövekkel, hogy minimum 10-20x drágább, mint egy hagyományos izzó, de elég sokszor nem bírja 10-20x tovább... Szóval lehet, hogy kevesebb energiát fogyaszt, de lényegesen drágább.

Egyébként én pont azért szeretem a hagyományos izzókat, mert azzal egyszerre fűteni és világítani is tudom a terráriumokat. Szóval ebben az esetben nem rossz az, hogy az elektromos energia viszonylag nagy százalékát hőenergiává alakítja. X)