matatom#58
Én nagyrészt hagyományos fojtótekercses, fénycsöves világítás mellett nőttem fel. A szememnek pont annyi baja van, mint a többi átlag értelmiséginek, kb. -1,5 dioptria a sok könyv és monitor bámulástól. A vibrálás esetleg probléma lehet egyeseknek, de az egy jó fénycsőnél merem állítani, hogy lényegében észrevehetetlen. Mondom ezt úgy, hogy az 50Hz-en vibráló hagyományos monitorok mindig is zavartak, és akkor is láttam a vibrálást a sezemem sarkából, amikor más nem akarta megérteni miről beszélek (60-70Hz).
Ami a mai kompaktokat illeti az igaz, hogy még a jó minőségűek is sokszor gyanúsan gyorsan döglenek (talán némi szándékosság van a dologban?). De százszor jobbak a kínai noname-eknél, és a megfelelő színhőmérsékletűek is szerintem sokkal kellemesebbek a hagyományos sárgás színű izzóknál. Egy jó kompakt nagyon meg tudja közelíteni a nappali fény színhőmérsékletét. Próbáljatok csak egy nappali fény fehéregyensúlyára állított fényképezővel egy átlag izzó és egy jobb kompakt által megvilágított szobában fényképezni. Az utóbbi szinte biztos kevésbé fog eltérni a nappalitól. Szóval nem az a lényeg a szemnek, hogy teljes, folyamatos spektrumot kapjon hanem, hogy az eredő fény legyen a nappalihoz hasonlatos színhőmérsékletű.
Amúgy meg én is baromságnak tartom olyan helyen használni a kompaktot, ahol mondjuk sűrűn kell kapcsolgatni és rövid ideig van használatban (pl. éléskamra, garázs stb.). Nálunk a fürdőszobában is kombinált a világítás: hagyományos a plafonon (ha csak kezet mosni mész), fénycsöves a tükörnél (amikor borotválkozol, vagy sminkelsz).