• Piel
    Nem eléggé világos a cikkben szereplő történet a jogi háttér miatt. Magyarországon a bíróságon a jogsértést kell bizonyítani és nem fordítva. Van ugyan kivétel, de azt a törvényben világosan ki is fejezi a jogalkotó. Tehát nálunk nem elegendő a bíróságon az, hogy valaki nem tudja igazolni a szoftverének származását. Nekem sincs meg a számlám a talán 2004-ben vásárolt Windows XP Home operációs rendszeremről. A regisztrációmat, meg talán a MS őrizgeti... Az APEH miatt kell az adópapírokat eltenni 5 évig, a többire meg nem kötelezhet senki.
    Az autókat nem szabad szabadon átalakítani, főleg chip-pelni! Az autóban a motor teljesítményét, a féket, a futóművet csak hatósági engedéllyel lehet módosítani, mert ez típus módosításnak minősül! Ha módosítod, hatósági engedély nélkül nem vehetsz részt a forgalomban. Igaz nem a gyártó, hanem a törvény védi az autó műszaki módosítását. Tehát ez nem hiszem, hogy ide vágó téma lenne.
    Vissza a témához. Réges-régen vásároltam én is a gépemre XP Home operációs rendszert OEM verzióst. A felhasználói feltételek között csak annyi szerepelt, hogy csak ugyanarra a gépre telepíthető. Gondoltam, hogy így tiszta rendszerrel könnyebb lesz. Azután jött a fekete leves. A rendszer új volt, de a videó kártya driver-e miatt összedőlt 1 hónap alatt. Újrahúztam, majd megint összedőlt. A negyedik alkalommal már nem engedte a saját rendszeremet aktiválni! Felhívtam az ügyfélszolgálatot, kb. 20 perc várakozás után sikerült is beszélni az ügyfélszolgálattal. Nagyon kedvesen közölték, hogy 1 év alatt csak háromszor aktiválhatom az általam vásárolt operációs rendszert. Na tessék! És még én voltam a jópofa, hogy vettem, és nem loptam tőlük egy rendszert! Igaz a driver probléma megoldódott, de erre nem számítottam! Ezek után én is csak azt vásárolok meg ami nagyon szükséges... A többi meg nem is érdekel. Nem játszok, ezért nem meglepő, hogy a win mellé felkerült egy Ubuntu is. Igaz eleinte azzal is voltak driver problémák, de nem kellett őket felhívnom, hogy nem enged aktiválni... Én azt mondom, hogy érdekelne a kedves bíró úr számítógépe, esetleg lehet, hogy azon is van egy-két olyan program, aminek a származását ő sem tudja igazolni... Szerintem.