• e57
    Nem vagyok történelem tudós, és a fém megmunkáláshoz sem értek, de a belinkelt videókból nekem az jött le, hogy ott mindig párviadal van, ahol feltételezik a jólképzett feleket akik sportszerűen vívnak.
    A cikkben pedig csatát feltételeznek, ahol szerintem a sportszerűség kb az utolsó szempont. Én a History csatornán szoktam ilyesmiket nézni. Ott azt mondták, hogy egy jól páncélzott lovag szabvány legyőzése kb úgy nézett ki, hogy két talpas lefogta, egy harmadik meg addig szúrkálta tőrrel az érzékeny pontokon, amíg halálos sebet nem ejtett rajta.

Az én (nem történelem tudós) véleményem az, hogy páncélok ellen kardról vitatkozni elég fölösleges. Oda konzervnyitó kell. Pl. tüskés láncos buzogány (nem tudom mi a rendes neve). Sokkal könnyebb elkészíteni mint egy kardot. Kevesebb képzettség is elég. Jó eséllyel átüti a páncélt, ha meg nem akkor is zúz rendesen. Hárítani is igen nehéz, mert ha belenyúlnak akkor is szinte biztos hogy becsapódik valahova, ha meg kardra tekeredik, megint gond. Vagy mondjuk előlről ütnek és hátul csattan... Egy másfélkilós kard meg mit sebez páncélon? A lovagi torna megint más, mert ott nem cél az ellenfél megölése, vagy megnyomorítása, sőt, ott gondolom a látványosság, szép vívás még előnyt is jelentett.

Késő van, kb ennyi jutott eszembe. Ha nem jól írtam javítsatok ki.