opeca#17
Semmi jókor volt jó helyen. Ha elolvasod ennek a nőnek az életútját tisztán látszik, hogy szisztematikusan arra gyúrt, hogy ő márpedig írásból fog megélni.
MI van a HP-ban?
Fiatalok - tanár lévén hitelesen tudta felépíteni a karaktereket. Ott van a balfasz Potter gyerek, hány fiatal tud azonosulni vele? Szerintem nagyon sok.
Iskola-diák-tanár kapcsolat - úgyszint tanár lévén erről is hiteles képet tudott adni.
Buta poénok tömkelege - ezeken a fiatalok nagyon jól tudnak vidulni és kell is egy ilyen műbe.
Varázslat - ebben szerintem a lehető leggagyibb, varázspálcás taláros megoldást választotta de még így is elment szódával ugyanis szerintem ez az egésznek csak a körítése.
Igazából a köré a téma köré építette az egészet, amit ismert, amiről tud egy hiteles képet alkotni. Nagyon sok író ezt csinálja, és általában ilyenkor írják a legjobbakat. Mert hiába akarnék én ilyen regényt írni, amikor lövésem sincs a kölkök gondolatmenetéről, társasági szokásairól, stb. stb.
Aztán még ott van, hogy a karakterek valósan öregednek. Gyanítom, a már addiktív generációt akarta megtartani ezért ezt is jól kifundálta, mert huszonévesen már más történet kell neked mint 14 évesen. Aki meg akkor fedezi fel, annyi idősen, az kezdheti az elejétől.
A történet valóban gyenge, de itt nem is a történet az, ami a lényeg, hanem a környezet - iskola + varázslat -, a párbeszédek és a karakterek.