• sanyicks
    #20
    RTLS érdekes dolog, főleg ahogy ábrázolva van. Bár az orbiter "csak" egy szimulátor, ott tesztelgettem az űrsiklós dolgokat. És van egy sebességtartomány, kb 3000-4000 m/s között, ahol az RTLS MÁR nem megy (mert túl távolra kerül egy fordulásnál, és nem éri el a kifutópályát), de a legközelebbi vészleszállópályát ami ha jól emléxem spanyolország közelében van, meg MÉG nem tudja elérni.
    Amúgy furcsák ezek a grafikonok az rtls-ről, nem vízszintes irányban fordulást sugallnak hanem mintha függőlegesen kéne. Ezt régebben kipróbáltam orbiterben, elég extrémnek látszik a dolog, de a dinamikus nyomást figyelve végül is nem tűnik (szó szerint) meleg helyzetnek, talán sikerülhetett volna ha szükség lett volna rá.

    "Mintegy 600 tonna folyékony oxigén és 100 tonna folyékony hidrogén található"

    Hát igen, az "igazi" üzemanyag csak egy kis részét jelenti a tömegnek (hidrogén). És mennyivel le lehetne szorítani azt a 600 tonna oxigénszükségletet scramjet hajtóművekkel. Szerintem kevesebb mint 200 tonna is lehetne, hiszen csak 20 km magasságra és mach 4-re kéne hagyományos rakéta módban gyorsulni, onnan már menne a scramjet mód, majd 70 km környékén kéne újra hagyományos módban használni, úgy 1,5 km/s gyorsulás erejéig amivel már pályára áll. Kár hogy ehelyett turbánosok hajkurászására költik a pénzt :)