• NEXUS6
    #364
    Persze egy játék jobb esetben szimulációnak fogható föl. Azonban olyanokat viszonylag jól modellez, hogy a alkosság lélekszámának minimális éves változása, hosszabb távon, milyen jelentős különbségeket eredményez. Ez viszont olyanokon múlik, hogy mennyire van kedvük, lehetőségük az embereknek szaporodni. A nagyobb lélekszámú ország nagyobb potenciált jelent, még ha a problémák is súlyosabbak, ha nem jól mennek a dolgok. satöbbbi satöbbi. Olyan kis alapvető összefüggések, amiket a tröténelemre kivetítve kijön az, hogy attól, hogy egy embereke, Napoleon, vagy Hitler vagy a nagy NWO fanok elhatározzák, hogy birodalmat építenek és ezen dolgoznak is esetleg évtizedekig még nem biztos, hogy ez össze jön nekik.

    Róma, ha azt nézzük hogy Egyiptom, vagy Babilon évezredekig fennmaradt Róma néhány száz éves létével bizony nem tűnik túl stabil képződménynek, a Brit világbirodalom dettó, még ha azért természetesen jó pár generációt mindegyik "kiszolgált".

    "A The Corporation c. könyvben leírják, hogy már a XX. század elején-közepén világossá vált, hogy a cégek akkor válhatnak sikeressé, ha a társadalmi felelősségvállalás (kb. az amit te írsz csak más szavakkal) legalább látszatát megteremtik. Tehát ezen a kérdésen már túl vannak a cégek: úgy tesznek mintha az emberekről gondoskodó entitások lennének. Mostanában már (újra?) ott tartunk, hogy a vállalatot a családhoz hasonlítják. (Törődő család = törődő vállalat. Vállalatnál dolgozni egyenlő egy veled törődő család tagjának lenni.)"
    Kb 90-ig ez tényleg így volt, azonban a hidegháború végétől valami megváltozott. Talán annyi, hogy már nem volt a nagy orosz mumus, ahol elvileg a munkásosztály volt az úr és nyugaton nem kellett bezzegországokat, Potyemkin-falvakat csinálni, vissza lehetett térni a jó öreg totális kizsákmányoláshoz. Iszonyat módon nyirbálják a melósok jogait, kollégáimat látom, akik esetleg beleestek a piroshullámba és mindíg amikor elvileg jogszabály szerint neki épp járt volna valami, mert pl annyi időt eltöltött a cégnél, változtattak mindenen. Ezrek, 10 000 vannak ilyen cipőben, ők látják leginkább közvetlenül azt a változást, azt a trendet, ami itt zajlik.
    Szó sincs arról, hogy a cégek bármiben is felelősséget vállalnának épp ellenkezőleg!
    És mikor fognak megállni a társadalom dezintegrárlásában lerablásában? Ma gyakorlatilag az emberek ott tartanak, hogy a napi melóért felélik a tartalékaikat a tőkéjüket, legyen szó családi ezüstről, vagy a családot összetartó kapcsolatokról. Mit ad a cég eheleyett, az alamizsna fizunk kívül, meg hogy esetleg a próbaidőn belül indoklás nélkül kirugdossák az embereket?
    Semmit. Hol a határ, amikor a cégvezető is alkalmazott? Hol az egzisztenciában való fenyegetés határa?

    "És az az alternatíva amit én írtam, az nem tűnik megfelelőnek számodra? Hogy az államra (most éppen a demokratikus berendezkedésre) azért van szükség, mert ezzel egy szabad világ illúzióját sikerül megteremteni, amiben az egyedek (az irányítók szempontjából) hatékonyabban üzemeltethetőek (most éppen), mint diktatúrában (privát társaságok közvetlen irányítása mellett)."
    Igen eddig egyetértünk.

    "Gyakorlatilag a hierarchikus rendszert (hatalmi piramist, ami pl. egy királyságban egyértelműen látható) sikerült "láthatatlanná" tenni, így támpont híján lehetetlenné válik az, hogy valaki egy lépésben egy alternatív irányítást ültessen a jelenlegi helyébe. Hisz egy diktatúrában a rossz vezetőt elég elkergetni és egy jó vezetőt a helyébe ültetni, de hogy teszel rendbe egy demokráciát? Nem léphetsz csak úgy az egyébként is "láthatatlan" irányítók helyébe."
    Ebben már nem értünk egyet. Az lehet, hogy van valami csoport, akik annak ellenére, hogy a gazdaság bővülés juttatta őket a csúcsra, meg a fogyasztás univerzálissá tétele, valami perverziótól fogva azon filóznak, hogy meg kell akadályozni a gazdaság további bővülését, a fogyasztás, elosztás priorizálásán keresztül, meg csökkenteni azt. Lehet, hogy vannak ilyen skizofrén emberek, azonban ha mindent ők uralnának, akkor nem lenne pl Kína, de van!
    És, hogy van az nagyjából keresztbe veri az egész NWO-t. Hacsak persze nem a Kínaiak találták ki a konteókat, azért hogy elfedjenek egy még nagyobb konteót.:DDD

    "Ezt én értem, de mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A cégek azért váltak naggyá, mert az állam megengedte ezt nekik, vagy a cégeknek azért enged meg mindent az állam, mert azok nagyokká váltak? Újra a The Corporation c. filmet tudom ajánlani, ami azt mutatja be, hogy az államot hogyan szorították szép lassan a háttérbe."
    Láttam a filmet és bizonyos szempontból nagyon jó, de valahogy messze nem a teljes valóságot mutatja be. a háttérbeszorításnál sokkal inkább látszik az, hogy kisemberek csipegettek a tortából, amíg az végül eltűnt, minthogy valaki az államot megszüntette volna. Ugyanis ne feledjuük, hogy 1-2 dolgot, pl tőkét kivéve az országot nem lehet széthordani. Az emberek ugyan ott vannak, a szén a földben, a mezőn a föld stb. Az állam bármikor mondhatja, hogy eddig tartott a szülinapi zsúr mert akkor most mindenki visszaadja, amit elfelejtett visszahozni. Persze ez csúnya dolog lenne, de a lehetőség adott. Kíváncsi leszek pl, hogy mi lesz a Görög-csoda vége.

    "Emlékeztetőnek annyit írnék, hogy az én álláspontom - miszerint a cégvilág szimplán legyőzte az államot - megismerhető a fentebb felsorolt filmekből (a The Corporation az film is és könyv is)."
    Hát ha ez azt jelenti, hogy a paraszt azt élvezi, hogy a szántólovát halálra dolgoztatta és röhög rajta, ahogy kilógó nyelvvel a végét járja, akkor igen. Ettől még az a ló simán agyonhagyogatja és ha netán kimúlna se sok köszönet lenne benne.

    "Ezt is megfogalmazták már pl. az USA-val kapcsolatban. (Én konkrétan egy kormánytanácsadóként funkcionáló (!) történész könyvében olvastam.) A Szovjetunió összeomlásával megszűnt az erő, ami összetarthatta a teljesen heterogén amerikai társadalmat. Ezért többen is új ellenségkép szükségességét vázolták fel. És megjelent a terror elleni harc, mely sose ér véget, mely az egész világon zajlik. Tehát a szovjet fenyegetést lecserélték egy még jobbra. És ha ez sem lesz elég, akkor jön a következő, természetesen világméretű krízis, ami mindenki ügye, így mindenki egy csónakba terelhető. Pl. itt van a CO2 kibocsájtás, vagy a világjárványok lehetősége. NWO-s körökben még az is felmerül, hogy végső esetben egy idegen inváziót fognak eljátszani."
    Hát kb télleg így néz ki, a múltkor valami konteós filmben láttam, hogy von Braun volt titkárnője mondta, hogy az utóbbi is elég komolyan tervben van véve.
    Ettől még sajna a világ nem fog igazi egységet alkotni. Létre lehetne hozni egy szakmai adminisztratív egységet maximum, csak az akkor működhetne jól, ha az autonómia megmarad az országok szintjén, a "világkormánynak" meg minimális hatalma van. De ez így nem frankó, ugye, az emberek többre vágyna, mármint aki vágyhat erre.