• NEXUS6
    #358
    Értem én, hogy mire megy ki a játék, de azért engedelmeddel még játszom a hülyét.


    Kezdem ott, hogy megvágjam kicsit a hsz hosszát, hogy elég sokat jáccok a Civ sorozat játékaival. Az ha úgy teccik a kőkemény konteo, a cél egy világbirodalom létrehozása.
    A játék rávilágít 1-2 dologra. Pl, hogy ilyen világbirodalmat létrehozni sem nem könnyű és sok esetben nem is célszerű. Ha az emberek összevissza lázadoznak, akkor megette a fene az egészet, jobban megéri az oszd meg és uralkodj elv, amit kb az amcsik is csinálnak most.
    Aztán az is tapasztalat, hogy egy ilyen világbirodalom létrehozásához évszázadok eltökélt és kitartó munkája szükséges, hacsak nincs olyan szerencséd, hogy korszakokkal fejlettebb vagy mindenki másnál.
    Az emberek azonban nem élnek valójában évszázadokig, és a nagy birodalmak is viszonylag gyorsan szétesnek és hatalmas idők telnek el két birodalom között.

    Bizonyára van olyan hatalmi csoport, akik valami felé történelmi nosztalgiából törekednek, nagy, akár államokat is meghaladó konglomerátumok létrehozása felé.
    De ezek pontosan abból kifolyólag lesznek gyengék, mert a létrehozásukhoz az egyes nemzetállamokat is le kell győzni.
    A gazdasági szereplők pedig soha nem vállalják föl azt, hogy egy népet olyan szinten ápoljanak, annyi szükségletéről gondoskodjanak és ne kizsákmányoljanak, mint azt teszik a nemzetállamok.
    Az a folyamat, amit ma látunk a világban és aminek ha akarunk tulajdonítunk szándékos hátteret elvezethet egyfajta nagyobb egységhez, ez azonban csak olyan lendület, tehetetlenség miatt következhet be, ami nem tartós konvergenciát jelent. Az összesodródás után szükségszerűen következik a szétesés, ha a népek nagyobb embercsoportok között nincs meg az összetartó erő.
    Márpedig a nemzet fölött nincs identitás tudat.

    Egy esetet kivéve, ha az emberiség egészének túlélése a tét és a túlélés bizonyítottan és az emberek által elfogadhatóan is a globális együttműködés és csak a globális együttműködés útján biztosítható.

    "Az állam adott országban a legnagyobb, a legfontosabb gazdasági szereplő.

    Ez nem feltétlen van így. Vannak cégek akik nagyobb összegekkel dolgoznak, mint egy kisebb ország (pl. Magyarország)."
    Azért legjobb tudomásom szerint pl a Microsoft még nem vette meg cakpakk az országot. Lehet, hogy itt van, de az állam mondja meg, hogy mit tehet.

    Amiket írsz az a jelenlegi nyugati politikai rendszer miatt van így. Gyenge a politikai erő, következésképpen az államot széthordják. Ha nem lenne reális erő, tőke az államban, akkor nem lenne érdemes széthordani, simán lexarnák. De a legnagyobb cégek azáltal válnak legnagyobbá, hogy ráteszik a kezüket azokra a monopóliumokra, amit gyak az állam biztosít számukra, akár az erőszakszervezetével is. És ezt a politikán keresztül teszik, keleten vesztegetnek, korruptak a politikusok, amit nyugaton lobbizásnak hívnak.:)

    Az állam nem feltétlenül azért privatizál, mert belátja esendőségét, sokkal inkább mert a politikusok esendők.

    Visszatérve még egy kicsit a nemzetre, ha nincs egy pozitív erő, minta az emberek előtt, ami egységet teremt közöttük, akkor igen, csak a félelem marad. Egy sokszínű, különböző identitású emberekből álló tömeget viszont semmivel nem könnyebb félelemmel kontrollálni, mintha ellenkezőleg járnánk el azonos összetett identitást adnánk nekik (vallás, nemzet). Sőt valszeg nehezebb.

    És ez az, ami miatt bukhat az új világrend.