• NEXUS6
    #350
    "Dehát egy csomó dolog, pusztán a tervszerűség és tervezettség miatt már "megoldódott"... (És ezzel egyidőben új problémákat szült, de ez csak az én véleményem.)"
    Az utóbbi 100 évben folyamatosan ugyan olyan gazdasági válságok vannak, sőt ezeket már Marx megjósolta. Egyes gazdasági szereplők főleg rabló módszereket használva, a piac szabályzó mechanizmusainak tökéletlenségén lovagolva túl nagyra híznak, majd azzal, hogy nem képesek a rövidtávú profitmaximalizálási érdekeiken túllépni összeomlanak és magukkal rántják a pénzpiacot, majd a reál gazdaságot.
    Nekem nem úgy tűnik, mintha olyan túl nagy tervezettség, vagy szabályozottság lenne volna a gazdaságban.

    "Gondolod, hogy kizárólag fórumozók gondolkodnak el ilyen kérdésekről racionálisan, és a vezetők kizárólag irracionális célok vezérlik? Erre mennyi az esély?
    És nem a világnak kell racionálisnak lennie, hanem azon csomópontoknak, fókuszpontoknak, vezetőknek, akikre a világ eseményeinek meghatározásában vezető szerep jut."
    A demokratikus politikai rendszer miatt a politikusok nem tehetnek mást, mint rövidtávon igyekeznek megoldani olyan dolgokat, amit csak hosszútávon lehet. De még rosszabb a helyzet valójában, mert a választási év általában ugrott, hogy csináljanak valami értelmeset. Utána van 2 év amikor komolyabban próbálkozhatnak valamivel, majd megint készülni kell a köv választásra. A politikai helyzettől függően ráadásul a saját legitimitásuk érdekében a kormányok egyszerűen törlik, de minimális átnevezik azokat a hosszútávú projekteket, amiket az előző kormány csinált, még ha az a kormány is ők voltak!
    Ez irracionális, ez szabályozatlan, ez kicsinál nem csak egy gyenge, de egy erős gazdaságot is.

    "És a cégeknél átlagosan mennyi ideig marad vezető a vezető? Hány éven keresztül maradnak bizonyos emberek ugyanazon szervezetek "tanácsadói"?
    Mi számít "hatalomnak"? Az állam? Hisz te magad írtad le egyik hsz-edben, hogy a hatalmat a cégvilág szövevényes rendszere birtokolja. És ezt más is nyíltan kimondja."
    Leszámítva a nagy mogulokat, akik érinthetetlenek, sőt bizonyos mértékig távol is állnak a napi politikai, és gazdasági hajtépéstől is, mert megtehetik, szal őket leszámítva mindenki egy hülye hisztérikus patkányfészekbe van zárva. Nézzük pl a MAL esetét. Volt egy katasztrófa, amit nem hiszem, hogy direkt okoztak és a vezetőségnek, a cégnek annyi. Ilyen földcsuszamlások bármikor jöhetnek, senki nincs lefedezve, 1-2 ember kivételével ugye, de mondom ők bizonyos szempontból kívül állók. Egy Csányi viszont nem ugyan az a figura, nem az a súlycsoport, mint pl. Kádár volt az előző rendszerben.

    "Az állam is csak egy gazdasági egység, mely létét és tevékenységét a gazdaság határozza meg. Nem az állam határozza meg a gazdaságot, mert erre nincsenek eszközei, hanem a gazdaság határozza meg az államot. Hiába állítja ennek ellenkezőjét a tankönyv, a tankönyv szövegéből az is pontosan kiolvasható, hogy a valódi hatalom nem az államé. Tehát pl. mikor leírja a könyv, hogy a pénzteremtés csak elenyésző részéért felelős az állam, akkor ezzel pontosan azt mondja ki, hogy nem ő dönt arról, hogy ki mikor mennyi "frissen nyomott" pénzt kap és milyen célból kapja. Az állam folyamatosan kivonul a gazdaság szabályozásából (deregularizáció)."
    Az állam adott országban a legnagyobb, a legfontosabb gazdasági szereplő. Ráadásul azokat a kereteket, amiben a gazdaság működik, azt is ő határozza meg. A kivonulás nem jó egy határon túl. Ha az állam, aminek viszonylagosan szabadon átcsoportosítható és bármelyik gazdasági szereplőhöz viszonyítva szinte korlátlan erőforrása van pl. egy infrastruktúra kezelését, fejlesztését átadja egy korlátozott erőforrású és felelősségű gazdasági társaságnak, abból iszonyú bajok lehetnek. És vannak is.
    Minden ember, azokon kívül persze akik a fekete gazdaságban dolgoznak, a hét 5 napjából gyakorlatilag 4-et az államnak melózik (adók/járulékok) és csak 1-et magáért és a cégért!

    "E fele haladunk, nem? De ez csak egy lépés. Nem lehet egy olyan pohárba tölteni, amely már tele van. Először ki kell üresíteni. Ez zajlik ma. A kiüresítés, azaz a természetestől, a valóságostól való eltávolítás."
    És mit töltesz bele?
    Valami kozmopolita maszlagot?
    Vegyük figyelembe, hogy az embereknek van kultúrája, sőt ha nagyobb népcfsoportoknak azonos a kultúrája azok is gyakorlatilag differenciálódnak pár milliós saját identitással bíró közösségeket alkotnak. A nemzetállamokat, a nemzeteket lehet, hogy gyakorlatilag mesterségesen hozták létre egy erős egységes belső piac érdekében, de a nemzet, mint rendszer akkor is meg van támogatva az ember természetétől, gyakorlatilag biológiájától, genetikájától. Akkor nem lesz nemzet, ha ezt is megváltoztatjuk, de ez sci*fi is meg szerencsére tiltott is.

    "Meglátjuk. Sokféle megoldás lehetséges a problémára amit felvetettél. Az "értelmes" családpolitika a te szempontjaid szerint jó megoldás. Lehetnek más szempontok is. Pl. a jó világhoz szokott nyugati középosztály kiiktatása. Lusták, okoskodnak, van saját véleményük, magyarul útban vannak."
    Igen, mivel az látszik, hogy nyugaton mindenhol ezt csinálják, nem lehet arra gondolni, hogy nincs mögötte egyfajta tervszerűség.

    "Lehet nem ugyanazt értjük termelés és fogyasztás alapú társadalom alatt? Ezt gondolom ismered: Tárgyaink története. ..."
    Jó kis videó, bár bizonyos szempontból ez is demagógia. Azt látom, hogy a "zöldgazdaság" ugyan úgy termék és semmivel nem jobb, mint bármelyik más. Valójában olyan állítások összessége, amelyek önmagukban és egészében is igazak és még mindig nem tükrözik a valóságot.
    Gyakorlatilag arról szól, hogy hogyan erősítsük föl a természeti környezet biztonságával kapcsolatos félelmeinket. Ma a konteozás, a karoszékforradalom ugyan olyan, akár pénzügyi haszonnal is járó tevékenység, mint bármilyen más divat megteremtése, lásd pl x-aktákat ugye.