• physis
    #102
    Az a kérdés valamikor szembe jutott valamikor régen, hogy van-e olyan matematikai tétel, amely ,,igaz'', de nincs rá bizonyítás, és esetleg nem is lehet bizonyítása. Később olvastam egy interjút Lovász Lászlóval, ahol Staar Gyula újságíró éppen ilyesmit kérdezett a matematikustól, ő pedig azt felelte, hogy lehet hogy van ilyen tétel, és példát is keresett rá, amiről ezt sejti (egy rövid említést beraktam ennek a Wikipédia-cikknek az utolsó bekezdésébe (link itt)).

    A Gödel tételbe meg a kvantummechanikával kapcsolatos filozófiai vitákba nem merek belemenni, mert egyiket sem értem igazán.

    Chaitin is hasonló matematikai kérdéseket feszeget az Omega-szám kapcsán ([url=http://en.wikipedia.org/wiki/Chaitin%27s_constant]link[]/url), a kissé obskurusnak hangzó név ellenére ez egy világosan definiált és termékeny fogalom, maga a fogalom önmagában nem is nehéz, de a vele kapcsolatos tételek már eléggé szokatlanok és szerteágazóak. Chaitin szerint is a matematikai igazságok valahogy jóval többen vannak, mint a lehetséges bizonyítások, úgy tudom, ilyesmiket tudott kihozni ebből a témakörből.