Cef#94
A lelkesedés megvan, de a technológia még nem, csak elképzelések. A VASMIR is csak papíron létezik még.
"Egyebkent ha beindul a fuzios reaktor program (van ket jelolt, az europai es a Bussard fele), akkor a Holdon levo izotopokra oriasi kereslet lesz, tehat anyagilag is megeri majd oda menni.
Nem vagyok túl tájékozott a témában, de úgy tudom, hogy a fúziós reaktorok megjelenéséhez is kell még legalább 50 év. A Holdon lévő izotópok pedig itt a Földön is megvannak, bár ebben annyira nem vagyok biztos. Továbbá a Hold izotópkoncentrációja alacsony, rengeteg kőzetet kell kitermelni kis mennyiségért.
"Ha pedig meglesz a lehetoseg a megbizhato Mars-Fold kozlekedesre, akkor eleg hamar viszonyalag sok ember koltozik at. A kerdes csak az, hogy ez mennyi idot vesz igenyebe es van-e annyi idonk."
Nem hiszem, hogy csak úgy özönlenének majd az emberek a Marsra. Tudományos létesítmények biztos, hogy lesznek, akár még üdülők is, de városokról ne is álmodjunk. A körülmények egyszerűen nem megfelelőek, én legalább is nem élném le az egész életem 4 fal között, mert végül is ezt jelenti egy nem lakható bolygón élni. Én egy igazi marskolóniát úgy képzelek el, hogy találnak fontos nyersanyagokat a Marson, és elég fejlett lenne a technológia és eléggé elfajult a helyzet itt a Földön, hogy gazdaságosan ki lehetne termelni. A kolónia lakossága csak munkásokból és az őket kiszolgáló személyzetből állna. Az emberek 1 vagy 2 évet dolgoznának a Marson utána visszajönnének a Földre, állandó lakosok nem lennének. Ha kibányászták a területet, az egész kolónia átköltözik a következő helyszínre. Esetleg még óriási kupolavárosokban lehetne gondolkodni, csak ugye az is elég necces, mert ott is maximalizálva lenne az eltartható lakosok száma, amit nem léphetnek túl.