• endrev
    #155
    Nagyon jó a cikk, csak televan helyesírási hibákkal a sok jónép meg ebből tanul aztán. (A televan egybeírandó, mert a "tele" itt igekötő-funkciójú, hiába húzza alá itt nekem a buta helyesírásellenőrző. A helyesírásellenőrző is egybeírandó, mert a "helyesírás" nem melléknév, hanem ez egy ilyen összetett fogalom, ráadásul a szótagok száma nem éri el a 9-et, ami miatt már kötőjelet kellene használni.)

    A "véget ér"-t nem véletlenül mondjuk egybevonva, ugyanis egy elvont fogalmat jelöl, nem fizikai eseményt, ennek eszközeként a "véget" az itt igekötő, ezért helyesen: végetér. Ahogy az "egybeír" sem "egybe ír", mert az "egybe"-előtag itt igekötő-funkcióval bír.

    Az "űrsikló programjának" kötőjellel írandó, mert egyrészt az űrsikló itt nem melléknév (és a birtokviszonyban nem az "űrsikló" az alany, hanem az Egyesült Államok", akié a helyesen írva: "űrsikló-program"), másrészt ez így különírva azt jelenti, hogy ez egy program, ami siklik az űrben, vagy azt hogy a program az űrsiklóé, nem az USA-é. Az "űrszállítmányozási rendszer" azért írandó külön, mert az "űrszállítmányozási" az már melléknévvé van képezve az 'i' által. Űrsikló-korszak dettó; NEM "űrsikló korszak", ez a korszak nem siklik az űrben, stb.

    Kérem szépen (jogosan), ne az olvasóknak kelljen már lektorálni a leadott cikkeket! Köszönöm.

    (Tudom hogy ez ahhoz képest semmi, hogy végetér az űrsikló-korszak, de azon nem tudunk változtatni, ezen igen.)