• NEXUS6
    #46
    "Mivel az Einstein-egyenlet baloldalán van, ezért a térgeometria része (természetesen nem szükségtelen, hanem nagyon is fontos része az egyenletnek, ahogy Hilbert bebizonyította)."
    Igen és egy általános iskolás művelettel átrendezhető a jobboldalra:D
    Mivel az össes többi tényezőnek van konkrét fizikai jelentése, valszeg a lambda, mint állandó is gyakorlatilag előbb utóbb valamivel, erővel, akármivel beazonosítható lesz, és talán nem is lesz állandó. Matematikailag, geometriailag egy 3+1 dimenziós téridőhöz meg nem szükséges bevezetni. Feltéve persze ha az értéke 0.
    De pontosabban már most van fizikai értelme, mert átrendezve ugye: Λ = 8πρvac
    Az az a vákuum energiasűrűsége 8π-vel megszorozva.
    Ha így nézzük persze nem egy nagy vasziszdasz, nem éri meg a felhatást. A dolog inkább azért érdekes, mert hogy miért kéne, hogy a vákuum átlagos energiasűrűsége 0-tól eltérő legyen!?
    És ugye a vákuum gyakorlatilag virtuális részecskék összessége. Na de ezek közül vajon melyek azok, amelyek ki akarnak lógni a nagy átlagból és eltérítik 0-tól ennek értékét, mert ugye energia önmagában nem létezik.

    A gond ugye újfent az, amit írsz is a gravitációval kapcsolatban, hogy a Λ hatása kozmikus méretekben jelentkezik, és földi körülmények között jelenlegi tudásunk szerint nem tududnk olyan kísérletet végezni, hogy erre választ kapjunk.
    Többek között mert ugye a gravitációnak nincs reális kvantummechanikai leírása.

    Csak agyalgok.