• bvalek2
    #23
    "Einsteini modellekről" még nem hallottam. Ha az általános relativitáselméletre gondolsz, akkor annak ellentmondó megfigyelést még nem tettek, ezért nem is passzíroztak semmit, legföljebb paradicsomot befőttnek.

    Ha a standard modellre gondolsz (amihez Einsteinnek nincs semmi köze), az valójában modellek gyűjteménye, amik folyamatosan épülnek ki, meg finomodnak, kicsit olyan mint a foltokból varrt takaró. Nem olyan szép és egységes mint az általános relativitáselmélet, de működik a gyakorlatban.

    A sötét anyag egy becenév arra az anyagra, amit nem látunk ugyan, de okozója a galaxisok forgásgörbéjének, ami a csillagok keringési sebessége a galaxisközponttól való távolságuk függvényében. Ugyanis az anyag amit látunk, önmagában nem tudja megmagyarázni a görbét. Ennek két oka lehet, láthatatlan anyag vagy rossz képletek (én az utóbbira tippelek, szerintem indokolatlan a newtoni gravitációt használni, ezen a szinten már csak Einstein képletei működnek).

    Van bárki rajtad kívül, aki teret üresnek tartja? Képzeld, az ötletelésedben nincsen semmi újdonság. Folyamatosan téma ezeknek a kérdéseknek a vizsgálata, és rendszeresen végeznek megfigyeléseket és kísérleteket hogy eldöntsék ezeket a problémákat.