Wii - Wii U - Switch - és a többi
-
Pio #5011 "XY játék megvehető steamre is, úgyhogy semmi értelme switchen teljes értékű játékként tekinteni rá". Ez szerintem anekdotikus érvelési hiba.
Oké, Ti kizárólag switch/nintendo exkluzívokban méritek a gép értékét, teljesen rendben van, sokan vannak ezzel így, nem szempont a hordozhatóság, a multiplatform indie az számukra steames játék, teljesen rendben van. Sőt olyan is van, akinek az indie nem játék, amin nincs nintendo/sony/ms/ea/unisoft/blizzard/stb... logó az nem is létezik, ez is teljesen rendben van. De azért érdemes tudni, hogy rengetegen vannak ezzel másképp, akiknek a hordozhatóság simán elad switchre egy multiplatformot, akik imádják az indie felhozatalt és úgy gondolják, hogy a switch nagyon is passzol ehhez a műfajhoz, jobban, mint egy PC. Elég csak megnézni a Lego City Undercovert (oké, az nem indie), ami minden platformra megjelent és az alig 2 milliós userbase-ű switchre fogyott a legjobban.
Viszont az meg mindentől függetlenül egyáltalán nem várható el, hogy egy konzol megjelenése után 1 hónappal hegyekben álljon rá a minőségi, exkluzív kontent. Ez egyik modern konzolnál se volt így és soha nem is lesz. Túl nagy költség és idő egy játékot kifejleszteni, hogy ezt a zsákbamacskát bárki bevállalja. Ráadásul baromira időigényes is, szóval a konzol specifikációjának véglegesedése és a megjelenés közt idő sincs arra, hogy kifejlesszenek rá 10 játékot.
A Switch megjelent 2 exkluzívval, jónéhány rerelease-t kapott már némi extra kontenttel, az újabb komolyabb indie-k day 1 jönnek switchre is és a közvetkező 3 hónap mindegyikére jut 1-1 exkluzív. Azért ez még mindig baromi jó nem csak önmagában, hanem más platformok első néhány havi exkluzív felhozatalához hasonlítva is. Khhmmmm Knack... :)
Egyébként azt se értem, hogy mit vártatok? Valójában előre tökéletesen lehetett tudni, hogy az idei 2 nagy nintendo exkluzív megjelenés a zelda lesz launchkor és a mario év végén (lehet még késik is) és valamikor közben jön a kart 8 deluxe, arms, splatoon 2. Nem árultak zsákbamacskát. Azt hittétek ez valami kis huncut összekacsintás volt a nintendo részéről, hogy "nyugi, hitessük csak el a világgal, hogy így lesz, aztán majd marcius végén robbantjuk a metroid, pokemon, super smash, stb... atombombákat"? Mindezt egy totál sikertelen előző generáció után, amikor a Switch kábé arról szólt, hogy eldöntse a Nintendo, van-e még keresnivalója a konzolpiacon? Szerintem tök egyértelmű volt, hogy ez a helyzet, a köztes játékok még hamarabb is jönnek, mint hittem volna.
Teljesen egyértelmű volt, hogy ha most befektet valaki a gépre és csak a legnagyobb nintendo ősfrencsájzok új exkluzívjai érdeklik, akkor az a zelda lesz és év végén a mario.
Az ilyen ember teljesen egyértelmű, hogy csak akkor vegyen launchkor konzolt, ha egyébként nagyon lassú tartalomfogyasztó, mert különben unatkozni fog. Deviszont szerintem itt totál nem kell önigazolás, hogy "na látjátok tényleg így lett", mert ez tényleg ilyen every console launch period ever.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy ne legyen belőle vita: totál egyértelmű, érthető, és logikus, hogy a nintendo exkluzívokra vágyó gyors tartalomfogyasztónak launchkor venni csak akkor érdemes, ha türelmetlen, mert amúgy unatkozni fog. De ez tényleg nem egy "bezzeg" szituáció, ez mindig így van, minden platform esetén.