• remark #981
    Te honnan veszel ilyen forrásokat? Az ezotériáról még Szepes Mária könyveiből is többet meg lehet tudni...

Azt se tudom hogy mire jó az ezotéria, mit csinál ez, de fogadjam el hogy titkos, mert titkos?

Nem érted. Az ezotéria nem titkos, a szó hétköznapi értelmében. Az ezotéria csak annyira titkolózik, amennyire egy mondatnak az értelme próbál elrejtőzni előled, pl. azé a mondaté, amit beidéztem neked. Ez most mondott neked valamit, vagy próbálkozzak más megfogalmazással?

És még véletlenül se arról van szó, hogy fogadj el bármit is.
    Beidéztem ez gondolatot az ezoterikus világképpel kapcsolatban. Egy olyan gondolatot választottam, amelyik olyan tudást fogalmaz meg melyet én a gyakorlati életben tudok használni. Itt a vitánk során is használom.
    Na most ezt a gondolatot én meg sem próbálom elrejteni előled, igaz? De az értelmét nem tudom neked átadni, tehát helyetted nem tudom megfejteni a "titkot". Ez nem tudomány, ez nem úgy működik, hogy ha akarod ha nem belédverem a tételt. Itt nem kell elfogadni a másik által megfogalmazottakat, és nem azért, mert ez így fair, hanem azért, mert egyszerűen nem vagy képes elfogadni ezeket a tételeket. Vagy azon a tudatszinten vagy, ahol megérted hogy miről van szó, vagy a dolgok értelme felfoghatatlan marad számodra, attól teljesen függetlenül, hogy mennyi időt töltesz a megismerésükkel. Természetesen ha az eltöltött idõ alatt a "horizontod is tágul", akkor képessé válhatsz megérteni azt, amit addig nem. De nem úgy fogod megérteni, hogy számolsz és számolsz, és egyszer csak kijön a végeredmény, hanem úgy, hogy egyszer csak látod azt, amit addig nem.

A tudomány elvileg nem ilyen, bár mondjuk pont azt próbáltam a Planck idézetekkel alátámasztani, hogy tudományos tételeket sem lehet tetszés szerinti emberrel megértetni. Lásd. az evolúcióval kapcsolatos vitátokat.

De folytatom az elkezdett idézetet, hátha ez segít megfejteni azt, hogy miről van itt szó:
    Egy, a fizikában képzetlen ember nem ismerheti fel egy fizikai törvény jelentőségét, tehát számára az akkor is semmitmondó, ha egyébként korszakalkotó jelentőségű. A törvény a fizikába be nem avatottak előtt titok marad. Ezért el sem kell rejteni. A törvények felismerése csak azt viheti előre, aki magas fokon magáévá tette a fizika tudományát.

Így már érthetőbb, hogy mit fogalmaz meg az eredeti idézetem?