"Ez az intézményesített vallás célja, ez az egyház célja, ez a hatalom célja. Jézus célja az volt, hogy az emberek meg is értsék azt, amiről beszél, azaz tudássá váljon bennük."
Kezdem érteni, hogy miért beszélünk el itt is egymás mellett. Te abból indulsz ki, hogy az erkölcsi jó, a szeretet, stb. egy olyan dolog, amit az emberek megérthetnek (egy eleve létező fogalom). Én meg abból, hogy ez az emberekben csupán egy belenevelt "felfogás".
Ez a belenevelés nem abból áll, hogy Jézus bemagoltatta tanítványaival, hogy mi a bűn, mi az erkölcsi jó, szeretet, hanem ... beléjük nevelte, nem lehet erre jobb szót használni. Olvasd el tanításait, és vedd észre hogyan tanította az embereket, milyen "eszközöket" használt.
"A tudás megszerzésével pedig magasabb tudatossági szintre lehet lépni (lásd. ezotéria), avagy el lehet érni a megváltást (lásd. vallás), vagy megint más kifejezéssel élve: arannyá lehet válni (lásd. ezotéria/alkímia)."
Igen, ezek is az eszközök közé tartoznék. Bár az alkímia az nem tudom hogy jön ide, én még nem hallottam nemmateriális megközelítésből, hogy arannyá lehetne válni - de mind1, lényegtelen a vita szempontjából.
"A lényeg az, hogy el se tudod képzelni azt, hogy valaki kitart amellett, amit helyesnek vél. Akkor is kitart mellette, ha ezzel minden ismert (hatalmon lévők által elterjedni hagyott) törvénnyel szembe megy. És ha pedig szembe megy, akkor mi a forrása? Honnan jön? Hát nem a horizontodon belülről, mert ott nem látod annak semmi jelét, amiről beszélek."
Beleolvastam a történetbe is, ebben sem látom egyáltalán bizonyítékát annak, hogy ennek horizonton kívülről kellett volna jönnie. Millió előzménye lehet, hogy elkezdett így gondolkodni, ez a te téveszméd, hogy mindent a horizonton kívülről akarsz bizonyítani. Miért ne tudnám elképzelni azt, hogy valaki kitart az mellett amit jónak, helyesnek lát? A probléma ott van, hogy mindenki szerint más a jó, valaki szerint a gazdagság, hatalom, erőszak, ivászat, valaki szerint meg a béke, szeretet, stb.. Teljesen független, hogy miben hisz.