• remark #1136
    Nem értem milyen megértést akarsz beleverni.

Meg lehet tanulni pl. a kémia anyagot úgy is, hogy bemagolod az egészet mint egy verset, és lehet utána ötösöket kapni az iskolában, mert a választ minden kérdésre fogod tudni. Meg lehet érteni is, hogy mi az amit bemagoltál, fel lehet fogni az összefüggéseket, alkalmasnak lehet válni arra, hogy alkalmazni, használni is tudd amit megtanultál, tehát hogy ne csak ismerd az iskolai anyagot, hanem tudd is.

Jézus is ezt tette, tanította az embereket (nyilván nem erőszakkal, hanem a vallás eszközével).

Persze, nyilvánvaló, hogy Jézus is tanította az embereket. De amiről én beszélek, hogy annak megértését, hogy miről beszél, az beleverni nem tudta az emberekbe. Beléjük maximum annyit tudott volna verni (ha lettek volna ilyen ambíciói) hogy pl. akár álmukból felriadva is fújták volna a törvényeket. De nem ez volt a célja. Ez az intézményesített vallás célja, ez az egyház célja, ez a hatalom célja. Jézus célja az volt, hogy az emberek meg is értsék azt, amiről beszél, azaz tudássá váljon bennük. A tudás megszerzésével pedig magasabb tudatossági szintre lehet lépni (lásd. ezotéria), avagy el lehet érni a megváltást (lásd. vallás), vagy megint más kifejezéssel élve: arannyá lehet válni (lásd. ezotéria/alkímia). Már érted, hogy mind a vallás, mind az ezotéria, mind az alkímia ugyanarról beszél, csak épp érteni kell, hogy, ugyanarról beszél? Csak azért mert az alkímiának van materiális vonatkozása is, ezért mindenki csak arra koncentrál - mert, gondolom mondanom se kell már, ehhez vagyunk szoktatva! Hibás szemlélet!

Ennyire hitelesnek találod az evangéliumokat...

Engem az evangéliumok nem érdekelnek.

Tényleg semmi ellentmondást nem találsz az egészben, ez lett volna a "célja", mit ért el vele?

Mondok neked egyszerűbb példát: SZÖKÉS A BÖRTÖNBEN
    Mi indít arra egy 66 éves idős nőt, négy gyermek anyját és kilenc unoka nagyanyját, hogy kipróbálja a börtönt ahelyett, hogy csendesen üldögélne a hintaszékében, vagy utazgatna a nagyvilágban? Az egész 1993-ban kezdődött. Mindenem megvolt - nagycsalád, tiszteletreméltó hivatás, siker, anyagi kényelem, jó egészség. Röviden összefoglalva, boldog voltam. De legbelül mélyen egy kicsi hang segítséget kért. Folyamatosan emlékeztetett: "Mindened megvan, amiről álmodtál, de az életednek nincs értelme." Végül megértettem, hogy a lelkem kéri, engedjem ki a börtönből. Úgy döntöttem, hogy hallgatok rá, és az életem teljesen szétesett...

Nemrég hallottam egy előadásban egy másik jó példát, mikor egy magyar történelmi személyiséget "zsaroltak" meg azzal, hogy ha feladja az elveit, akkor visszakapja minden vagyonát. Õ pedig nemet mondott, mert az elvek fontosabbak. Nem ugrik be hogy kiről van szó, de aztán Franciaországban élt szegénységben.

A lényeg az, hogy el se tudod képzelni azt, hogy valaki kitart amellett, amit helyesnek vél. Akkor is kitart mellette, ha ezzel minden ismert (hatalmon lévők által elterjedni hagyott) törvénnyel szembe megy. És ha pedig szembe megy, akkor mi a forrása? Honnan jön? Hát nem a horizontodon belülről, mert ott nem látod annak semmi jelét, amiről beszélek.

El tudod képzelni, hogy miről beszél Martin Luther King az alábbiakban?

Cowardice asks the question - is it safe?
    Expediency asks the question - is it politic?
    Vanity asks the question - is it popular?
    But conscience asks the question - is it right?
    And there comes a time when one must take a position
    that is neither safe, nor politic, nor popular;
    but one must take it because it is right.

Ezt tanította Jézus is, és nem üres szövegeléssel, hanem tettekkel. (Martin Luther King sem csak "szövegelt", meg is ölték... "Fura", nem?)

nyilván te szeretnéd arra terelni, ott jobban be tudod bizonyítani magadnak, hogy mennyire nem értünk ezekhez a dolgokhoz

Nem "terelni" akarok, és nem is azt bizonygatom, hogy "kevés vagy". Szimplán szeretném formálni azt a tartalmat, amivel megtöltöd azt a szót, hogy "vallás". Ha kizárólag hatalommániás egyházak által terjesztett vallásokat ismersz, akkor nyilvánvaló, hogy a vallás és a hatalommánia nálad két összetartozó dolog lesz.
    De ez tévedés, mert egy vallás nem kizárólag azért jöhet létre, hogy a hatalmat szolgálja.
    Ez egyébként a tömegmanipuláció egyik módja, hogy bizonyos dolgokat agyonismételgetnek, bizonyos más dolgokat pedig agyonhallgatnak. Félóránként/óránként hírekbe miket mondanak be, figyeld egyszer meg, és a beszélgetésünk alapján próbáld meg kitalálni, hogy mi az amit viszont egyáltalán nem mondanak be!

Egy példát hadd mondjak, de nehogy leragadj ennél! Egyik nap a BBC Radio4 rádiót hallgattam az autóban. A diktatúrákról volt szó, és a vendég a különböző emlékművek jelentőségéről beszélt, megemlítve a magyar Terror Házát is. Aztán a kedves vendég elkezdte a saját álláspontját kifejteni. Azzal kezdte, hogy ezek az emlékművek valóban erőteljes hatást képesek kiváltani az emberekből, sok embert megmozgatnak, sok ember számára mutatják be, hogy milyenek az elnyomó hatalmak. De - folytatta - van egy probléma, mégpedig hogy ha megnézzük hogy milyen emlékművek vannak, pl. kommunizmussal, fasizmussal, holokauszttal kapcsolatosak, azt látjuk, hogy eléggé egyoldalú az az üzenet, mely közvetítődik az emberek felé, mert ezen valóban borzalmas események mellett nem kerül szó a ... - na most itt a pont-pont-pont az nem dekoráció, hanem az volt az a pont, amikor a műsorvezető közbeszólt, és azt mondta, hogy ebbe az irányba nem akarja elvinni a beszélgetést. A kedves vendég pedig mit tudott csinálni - nem hülye ő sem - azt mondta, hogy jól van.
    Szóval mi az amiről hallasz, és mi az amiről nem? Mi az a jelentéstartalom, amivel megtöltöd a szavakat, és mi az, amivel nem? És ez utóbbi jelentéstartalom az, ami a horizontodon kívül van, és többek között ez az, amiről Jézus magyarázott. Mit gondolsz ezek után, hogy valójában miért üldözték?

Manicheizmusról mit olvastál és hol?