• Balumann
    "Beleverni valakibe a megérést nem lehet. Ez fix. Vitatod?"

Nem értem milyen megértést akarsz beleverni. Persze, egy gyerekbe sem lehet beleverni azt, hogy megértse pl. miért 2 az 1+1, meg lehet tanítani nekik, a megfelelő eszközökkel. Nyilván úgy nehezebb, ha az apuka leülteti a gyereket hogy tanulja meg, és könnyebb, ha mondjuk játékosan próbálja elmagyarázni. Hasonlóan a vallás egy eszköz, hogy az embereknek megtanítsanak egy értékrendet, megtanítsa őket szeretni, beléjük nevelje hogy mi számít bűnnek (amit le kell gyónni, ha szeretnék megbocsátást nyerni - a kereszténységben), és így tovább. Jézus is ezt tette, tanította az embereket (nyilván nem erőszakkal, hanem a vallás eszközével).

"Teljesen más céljai voltak. Tudta mi a sorsa, és vállalta. Mit nem lehet ezen érteni?"

Ennyire hitelesnek találod az evangéliumokat, hogy minenféle gondolkodás nélkül (történelmi, tapasztalatai megközelítés) kijelented ezt? Tényleg semmi ellentmondást nem találsz az egészben, ez lett volna a "célja", mit ért el vele? Ja tudom, megváltotta a világot bűneivel, onnantól kezdve megszűnt minden bűn, kialakult a világbéke, mindenki felszabadult... ja vagy mégse...
    Ma ezt szépen magyarázza a keresztény egyház, nade attól még...

Nem ismerem a manicherizmust, ezért nem is akartam belemenni abba (nyilván te szeretnéd arra terelni, ott jobban be tudod bizonyítani magadnak, hogy mennyire nem értünk ezekhez a dolgokhoz). Kedvedért utánaolvastam, nem találtam alátámasztva ott sem a te állításaidat, sőt...