• Doktor Kotász
    #182
    Kiakartam kényszeríteni belőled, hogy beismerd, hogy téves kijelentés volt az erkölcsöt vallási vívmányként definiálni. Még mindig nem vagy kész rá, hogy beismerd egyenesen.

    Ha hiszed, ha nem, ha egy vallásos ember nyíltan kijelenti, hogy erkölcsösnek lenni csak vallásosan lehet, az bennem undort kelt. Hogy a vallás nélkül nem lenne erkölcs. Hitetlen ember nem lehet erkölcsös. Ezek mind ugyanazok a kijelentések, csak az egyik erősebb, a másik gyengébb.

    A vallás nem hozott létre erkölcsöt. Egy vallás inkább felhasználja az erkölcsöt. Az erkölcs az emberből fakad, az erkölcs közmegeggyezésben fogantatott. Nem azért tilos ölni mert az Isten azt mondja, hanem azért, mert képesek vagyunk elképzelni, hogy mit élhet meg utolsó pillanataiban az áldozat, és tudjuk, hogy mitöl fosztja meg a gyilkosság. Éppen ezért a gyilkosság bűnként kezelése, a gyilkosok kiközösítése, a gyilkosság megtorlása, a gyilkosságok megelőzése elrettentő retorziókkal, sokkal ősibb, mint bármelyik ma élő vallás. A gyilkosságot azért hoztam fel példának, mert a legerkölcstelenebb tett, ami eszembe jutott.

    Azt kérdezed, hogy tudok-e olyan elterjedt világnézetet, ami erkölcsi útmutatást ad a követőinek?

    Az erkölcs maga az útmutatás, amit követni kell.

    A vallás meg csak felhasználja az erkölcsöt. Az erkölcsösség jó, akkor a vallás is legyen erkölcshirdető, és akkor a vallás is szimpatikus, vonzó lesz.
    Visszafordítom a kérdésed. Tudsz-e olyan vallást mutatni, amelyik nem az erkölcsösséget tartja a legfontosabb elemei között számon?
    Úgy nem lehet vallást alapítani, hogy becstelen dolgokat hirdetünk. Akkor elbukunk, mert a konkurenciának muníciót adunk, hogy nini, ott az ördög szolgálói, a gonoszok vannak. Ha egy vallás azzal indít, hogy erkölcstelen dolgokat hirdet, az nem lesz sikeres.

    Ennek ellenére a legnagyobb erkölcstelenségeket a vallás mögé bújva erkölcsösnek feltüntetve követték el.

    Egyébként van egy nagyon jó mondásunk:
    Bort iszik, vizet prédikál.