-
LeonSKennedy #2607 Végre ma bele tudtam jobban merülni - igaz csak pár óra erejéig - az év egyik legjobban várt játékába.
Benyomások:
Ami nagyon pozitív, az az óriási bejárható terület/világ: hegyek, kastélyok, elrejtett kis barlangok, sokféle ellenfél, egyszóval minden ami a 2. rész pályáinak egysíkúságát elfeledtetheti velünk.
A harcrendszerben végre nagyobb szerep jut a taktikázásnak. Itt tényleg nem lehet pár riftnél elintézni az ellenfeleket szimplán, egyszerű lerohanással. Amint így tettem seperc alatt el is haláloztam. Ez tetszik. :)
A grafika tetszetős, de ami igazán megfogott az a remek történet és az erős karakterek. Semmivel sem gyengébb az előző részeknél. Sőt...
Ami viszont nem tetszik: a fejlődési rendszer. A korábbi részek képességfás rendszerét ugyan megőrizték, de a statpontok kiosztása úgy látom szintlépésnél automatikusan megy végbe, nem tudok manuálisan pontokat hozzárendelni egy-egy adott tulajdonsághoz. Ez így nagyon nem oké. Hogyan fogom így erősíteni az adott karakterek gyengébb tulajdonságait? :/
Technikai oldalról:
Mantle alatt konkrétan nálam brutális FPS dropok vannak, de DX11 alatt Medium/High beállítások mellett elég szépen fut a gamma. Így első blikkre elég optimalizálatlannak tűnik a stuff, az átvezető videók szaggatásakor majdnem szívrohamot kaptam, aztán olvastam az FPSfixről ami időközben már valószínűleg majdnem mindenkinél megoldotta ezeket a gondokat. Azóta ezeknél sincsen gondom.
A játék erősen CPU intenzívnek tűnik, a kis Athlon X4 760K 86 százalék körül pörög míg fut a DA:I, ez szokatlanul magas a többi játékhoz képest, szóval még bizonyosan várható patchek egész tömkelege az optimalizáció javítása érdekében. A legújabb béta CCC azon kívül hogy engedi bekapcsolni a Mantlét nálam sokat nem javított a sebességen. Egyenlőre nekem úgy tűnik, hogy a DX11-es mód sokkal stabilabb frameratet produkál, így inkább azzal célszerűbb használni. Memória használat nem tűnik annyira vészesnek a 8GB ramból kb a felét használja el a program, ez elég elfogadható egy nextgen gammánál.
Még egy aprócska megjegyzés(illetve hákli): 4 DB kétrétegű DVD lemezre kell 2014-ben is préselni egy játékot? Vicces...
Egy BD lemezre kényelmesen elfért volna. Nem értem miért nem akarnak már átállni rá (2006 óta létező formátum, egy BD író/olvasó meg már olcsóbb, mint a DVD írók voltak egykoron) mikor egyértelmű hogy a DVD formátum kapacitását az új játékok egyértelműen kinőtték. Lassan megint ott fogunk tartani mint a 4-5 CD-s Baldurs Gate korszaknál. Na mindegy, ez legyen a legkevesebb, csak kb értelmetlen pazarlás az egész, de ez legyen az EA baja. :)
Összkép:
Hozta amit vártam, szépen fut a low budget PC-men , érdekes, gigantikus játéknak tűnik, sztem vagy 100-120 órát biztos el fogok vele első nekifutásra mókolni.
Aki még hezitálna a megvételén sztem ne tegye. A DA II-t messze felülmúlja még így frissen az elején is látszik rajta. A grafikai ugrás óriási, látszik rajta, hogy nem egy hétvége alatt lezavarható kókány, 5 órás effektparádé, hanem a Bioware egyik legjobb sorozatának, újabb igényes fejezete.
A Dark Souls II óta nem kötött le így RPG. Örülök, hogy megvettem. :)