• NEXUS6
    #879
    "Akkor most gondolkozzunk el azon, hogy melyik a valószínűbb, hogy a semmiben létezik egy inteligencia, ami meg tud ilyeneket "írni", vagy hogy ezek a törvények léteztek mindig, adódik a dimenziók, univerzum, kvantumok tulajdonságaiból."

    Ahhoz, hogy ezt tudományosan el tudjuk dönteni szükség lenne az intelligencia, vagy az emberi "szellem", más néven komplex önszervező rendszerek, egzakt működő tudományos modelljére. Ilyen modellel nem rendelkezünk. De ha létezik ilyen tudományos modell az sem azt jelenti egyértelműen, hogy az alacsonyabb fizikai törvények uralják mindig ezeket a "tudatiakat".
    A fizikai törvények statisztikai jellegűek, míg az intelligencia lényege kb, (de akár már az életnek is) hogy a környezetből kiválasztja a számára megfelelő elemeket (erőforrást), míg a nem megfelelőeket (mérgek) magán kívül tartja. Nagy átlagban statisztikailag a világ változatlan, azonban lokálisan fejlett, szervezett, és fejlődő rendszerek vannak. Ez odáig mehet aztán, hogy még a fizikai környezetet is megváltoztatják, lásd pl a Föld légköre, ami élet nélkül nagyon rövid idő alatt egy másféle állapotba kerülne.

    Ez mind nincs benne azokban a törvényekben, amit Hawking, meg általában a filozófusok vizsgálnak. Számukra csak az jön le, hogy túlságosan emberközpontú a világ. A hívők rögtön jönnek, hogy ugye a zisten, a tao, vagy akármi. A fizikusok, meg nekiállnak hablatyolni, csak talán nekik kéne, nem a hókuszpókusz, hanem más tudományterületek felé, biológia, rendszerelmélet, meg ilyenek felé nyitni.