• NEXUS6
    #1231
    Én azért megkülönböztetnék legalább 2 szintet. Az tiszta sor, amit az agy dolgoz föl, pl, hogy a szívedet, az emésztőrendszeredet működtesse, vagy alapvető látvány információkat, amire pl védekező reflexet építhet, az gyak számítástechnikai feladat. Azonban az amiről beszélünk, az éntudat, a szellem, vagy akárminek nevezzük, gyakorlatilag olyan, mint egy lovas. Kapcsolódik ezekhez az infókhoz, de nem ezekből fejlődik.

    Eleve a személyiség nem úgy lesz, hogy megszületsz és már készvagy, persze sok minden onnan jön, a testből, de minimum ennyi hatás a külső összetett környezetből, a társadalomból. A társadalom tele van virtuális dolgokkal, információs struktúrákkal, az érték, az erkölcsök, jelképek ilyenek.

    Ok itt jön be az, hogy az ember társadalmi lény egy közösség része, ahol már egy csomó dolog virtualizálódott. Csakhogy ahhoz, hogy működő társadalmat alakítsunk nincs szükség egy csomó dologra. Pl istenekre, olyan elvekre, ideákra, amelyek gyakorlatilag megvalósíthatatlanok, vagy nehezen, pl felebaráti szeretet, vagy más magasan filozófiai, elvont világnézeti kategóriák.
    Itt sokan pontosan ezt az eszményt próbálják megvalósítani, hogy a mai világban marhára nincs időnk, energiánk felesleges sallangokra, mint a vallás, de még ők is tudják, hogy miről van szó, csak elutasítják.
    Persze mi szükségem a vakbélre, elutasítom, de ettől még van.
    Ok most ez egy magas labda volt bizonyos szempontból, de ettől függetlenül a vallás, a magasabb világnézeti kategóriák szerintem nem lelki vakbél jellegű dolgok, sokkal többek annál.

    A hipnózis kérdései rávilágítanak arra a problematikára, hogy mi a személyiség/lélek/tudat akármilyen kategóriák, hol vannak a határai és mik a forrásai. Az a naiv elképzelés, hogy van a test, amibe beköltözik a lélek, mint egy kis energialényecske szerintem nem állja meg a helyét.
    Itt nem anyagi jellegű beköltözésről van szó, sokkal inkább információ áramlásról. De ugye még kb 100 éve sem volt az információnak, mint fogalomnak önmagában értelme. Ma már látjuk, hogy az információ egyik adathordozóról átmegy a másikra, anélkül, hogy megváltozna, mert nem az a lényeg, hogy min van tárolva.

    Van ugyan már egy információ fogalmunk, de valójában az, hogy mi is az információ, vagy egy nagy bonyolultságú információ struktúra hogy viselkedik, azt még csak most kezdjük látni.
    Nekem is volt olyan tapasztalatom, amikor beszélgettem félálomban a barátnőmmel valamiről - asszem pont ilyen elvont dolgokról-, majd mindketten bealudtunk 1-2 másodpercre, és álmodtunk valamit, ami a dologgal tökre nem állat összefüggésben - szerintem valamit bekereteztünk, egy képet - csak éppen mindkettőnknél ugyan az volt.
    Szal, mi az info forrása, hogy hogy mindketten ugyan arra gondoltunk, majd ugyan abba, de a beszédtől eltérő álomállapotba jutottunk, sőt mi az álom egyáltalán?