• bvalek2
    #1212
    A Therawada Buddhizmus az egyetlen igazi nem deista vallás, amiről valaha hallottam, de még az sem tagadja az istenek létét, és a legjobb Star Trek epizódok íróinak képzeletét is felülmúló fantasztikus világot képzelnek maguk köré. Fűben fában szellem van, pokolbéli és mennybéli létezés, a Karma befolyása a reinkarnálódó emberek sorsára, aminek a társadalmilag káros voltát már lentebb ecseteltem (vallási igazolást ad a világi hatalom kezébe, de olyat, amit még az Iszlám sem ad a kalifáknak, a keresztény uralkodóknak pedig pláne nem).

    A teológiájuk rendkívül jól felépített, de szándékosan nem teljes, kerülnek fontos kérdéseket, és az alapjaiban kizárólag tekintélyelven és mítoszokon alapszik, tehát a Buddha szaván, aminek istenekről szóló mitikus történeket adnak alátámasztást.

    Vesd ezt össze az Iszlámmal és a Kereszténységgel, ahol történelmi személyek történelmi tettei körül forog minden, és a hittudomány legfontosabb feladata az alapok igazolása, persze az alaposság az egyes irányzatok körében változó.