• BlackRose
    #1061
    A társadalom nem homogén, ne keverd a társadalmat a törzsel, nem a vallás osztja meg a társadalmat, a társadalom alapjában megosztott (különböző érdekek, képeségek, kapcsolatok, erőforrások stb.), a vallás csak egy irányelv amely mentén formalizálódik a megosztottság (mert egyszerűbb megmagyarázni és mert egy illuziót épithetünk fel, hogy valójában nem a különböző érdekek, képeségek, kapcsolatok, erőforrások stb. miatt vagyunk megosztva hanem valami más, valami felsőbb dolog miatt). Egyébként ez a megosztottság nélkül a társadalom képtelen lenne fejlődni.

    "Vallás nélkül is el lehet jutni az erkölcsig"... persze annak a 0.01%-nak aki képes filozófiával foglalkozni. Egyébként az erkölcs nem a vallás terméke, a vallás csak egyfajta közvetitő ebben a kérdésben és persze egyfajta erőszakot mellőző hatalom (vagy inkább tekintély) amely képes az elméjüket nem éppen magas szinten használó emberek túlnyomó többségét meggyőzni, hogy legalább valamennyire erkölcsi életet éljenek (annyira, hogy a társadalom életképes és fejlődőképes maradjon - mert ugye ez is a lényeg).

    Egyébként látom kevered az Ószövetség által megfogalmazott erkölcsi normák és a Keresztény erkölcsi normák fogalmát. Ugyanis a Keresztény filozófia nem az Isten bűntetésétől való félelemre épit, hanem pl. hasonló az ókori görök filozófusok által megfogalmazott erkölcsi normákhoz (Periklész, Sokrátesz, Demokritusz) és persze elég nagyot merit még pl. az upanisádokból, a Zend-Avestából stb.

    "Sőt, hozzátenném, hogy a vallásos erkölcs értéktelenebb az ateista erkölcsnél."

    Ezt én nem tudom értékelni, ugyanis szerintem értelmetlen dolog vallásos erkölcsről és ateista erkölcsről beszélni (az erkölcs az erkölcs), értelmetlen dolog értéket tulajdonitani nekik, csodálni, gyönyörködni lehet az erkölcsben, de értékelni az erkölcsöt értelmetlen dolog, ugyanis az értékelés az ordinális és nem pedig kardinális dolog, mindég csak valamihez viszonyitva lehetséges, soha önmagában.

    És még valamit, elég merész állitás lenne az, hogy az ateisták a vallás befolyásai nélkül létező emberek, mert ez nem igaz, a vallás ha tetszik valakinek ha nem óriási mértékben határozza meg az emberek viselkedését, törvényeit, kultúráját, művészetét, filozófiáját stb. Minden amihez hozzáérünk nagyot meritett a vallásbol. Egyszerűen lehetetlenség a vallást kivágni az emberiségből. Az valószinű, hogy idővel a vallás kisebb szerepet játszik és, hogy a jövőben a társadalom és az emberiség fejlődése már nem annyira lesz a vallás által szolgáltatott irányelvek mentén, tehát a vallást relativ értelemben kevesebb felelőség terheli az emberiség és a társadalom fejlődésében mint eddig, de akkor sem tudunk megszabadulni ezektől a dolgoktól, pont úgy ahogyan az Eurostar (vagy a szupergyors Kinai vonat) sem tud megszabadulni a Római szekerek által megalapozott méretektől...

    Egyébként én egy "vén" villamosmérnök-szoftverfejlesztő vagyok és csak amatőr filozófus :) ezért nem kell, nagyon komolyan venni amit mondok :)