• [NST]Cifu
    #38
    Valahol ott látom a problémát, de persze nem én, hanem főleg szakértők, hogy a NASA túlságosan átpolitizált, ami azért a cikkeidből is rendesen kiderül.

    Állami pénzből élnek, ráadásul a legnagyobb költségvetésű civil ügynökség. Az lenne a csoda, ha függetlennek lennének a politikai széljárástól...

    Aztán azért a nagy mamutcégek ceruzája is úgy tűnik, hogy elég vastagon fog, akik bedolgoznak a NASA-nak.

    Ez pro és kontra helyzet. Egyik sem könnyű eset, általános, hogy a megrendelt, szerződésben foglalt elvárások menet közben változnak. Az is előfordul, hogy bár előre le van minden zsírozva, sőt, a mamutcég is befektetésnek tekinti az munkát, aztán az egyik pillanatról a másikra kihúzzák a program alól a szőnyeget. Ilyen volt az X-33 is, mivel azt részben a Lockheed-Marton finanszírozta, abban bízva, hogy ezáltal a Venture Star megrendelést könnyebben átnyomhatják majd a lobbyhálón. Nem jött össze... :)

    Nagy nemzeti büszkeség, hogy minden államban legyen valami létesítmény, csak ahhoz, hogy ennek a jelenlegi költségvetésből így értelme legyen, vagy meg kéne szüntetni egy csomót, centralizálni, a források hatékonyabb felhasználása érdekében, vagy épp ellenkezőleg, többszörösére duzzasztani a költségvetést, hogy valódi űripar alakulhasson ki.

    A probléma ezzel az, hogy eredetileg azért jött létre ennyi űrközpont, mert ennyi munka volt az Apollo program megvalósításánál. Aztán meg hirtelen ott találták magukat töredék pénzzel, alig-alig valami feladattal, viszont a lobby kétirányúsága miatt fel sem merülhetett, hogy az űrközpontokat ésszerűsítsék, hiszen az adott állam képviselőinek a támogatását kockáztatják ezzel.

    Szóval összetett probléma ez, és nem biztos, hogy lehet jó és egyszerű választ adni a NASA problémáira. Mintapélda az ESA, amely ha lehet még kevésbé centralizált, és nem kevésbé szétszórt célok és pénzügyek terén...