Habár nem vagyok egy professzionális felhasználó, azért szedtem már én is darabokra mind a linuxot, mind a windows-t. Többnyire ubuntut használok habár voltak kiítéréseim mindenféle distró felé. Tény hogy a Linuxon való windowsos játék(WINE-n keresztül), nem a legkényelmesebb dolog, és habár sok játék fut , a kedvenceim vagy szaggatnak vagy el sem indulnak...
Azzal meg egyet kell értenem, hogy egy aktív felhasználó esetében (aki nem csak netezik és zenéthallgat) egy Windows xp akár még stabilabb is lehet mint az adott linux. személy szerint én eddig többszö9r telepítettem linuxot újra a saját gépemen mint windows-t. (bár ha Widows csinálna külön partíciót a dokumentumoknak, ahogyan azt linuxnál lehet csinálni, és nem kellene szarakodni mindig az archiválással lehet hogy a windowst is fél évente újratenném...) DE ki kell hogy mondjam, hogy egy jól, bölcsen konfigurált windows XP, vagy 7, tud hosszútávon stabilabb lenni mint mondjuk az ubuntu. Pl egy win telepítése után egy fél napot vesz nálam igénybe hogy letiltsam azt a tengernyi memória zabáló szolgáltatást amik mind a kérésem nélkül települtek, és szükgségtelenül futnak a háttérben...
Ubuntuval pedig mint disztribúcióval az a bajom, hogy kérés nélkül telepít fel egy rakat cuccot. Többnyire Alternate-ről telepítek fel egy konzolos rendszert, és a konzolból húzom fel rá pontosan azokat a programokat amikre szükségem van (akár egy Windows telepítés után a drivereket...) Ha az ubuntu desktopot ahogy van telepítem utána fél nap itt is hogy leszedjem azt a rakat programot amire nincs szükségem... Miért nem tudja egyik "cég" sem úgy szálítani a rendszeret hogy mondjuk az elején a telepítésnél lehessen választani a települő programok, ill. szolgáltatások közül? Ezt pl a Fedora, és a openSUSE esetében egész jól megoldották, nem tudom, az Ubuntunál, és a Debiannál miért nem lehet a településnél AKÁR egyesével kiválasztani a programokat (debiannál lehet választani hogy milyen célra szeretnéd használni, desktop, vagy developement, vagy server, stb, de ez még mindig rohadtul kevés...)