Legalábbis te így látod, a valóság az, hogy többnyire igenis olyanok írnak véleményeket - többnyire a Windows javára, akik azért jobban ismerik a Linux rendszereket is. Továbbra sem értek egyet a véleményeddel, az Ubuntut pl. személy szerint nem találom gyorsabbnak a Windowsoknál (alapjáraton persze igen, de rengetegszer láttam már szétfagyni linuxot is, jóval kevesebb alkalmazás mellett, mint amennyit windowson), és összeomlasztanom is sikerült nem egyszer - pedig általában nem akartam túlságosan speci dolgokat beállítani.
Másik topikban is írtam ,ez az egész kb. olyan, mint azok a kijelentések, hogy a Linux tökéletesen kezeli az NTFS fájlrendszert - netbookomon és itt asztali gépen, Ubuntu és most Debian után is (nem meglepő, mivel ugyanúgy az NTFS-3G modult használja) minden 3. alkalommal chkdsk -et kell futtatnom, hogy visszahozzam a sérült/törölhetetlen fájlokat. Vagy hogy a dist-upgrade biztonságos, 4x próbáltam (Ubuntu 9.10 -ről 10.04 -re, 10.04-ről 10.10 -re, Ubuntu Studio alatt is meg Linux Minten is, mikor kijtöt az újabb, mindig újratelepítés lett a vége, mert olyan fatalerrorokat, meg random hibákat kaptam, hogy öröm volt nézni).
Sok esetben nagyon jó alternatíva a Linux, ezt nem tagadom, én is használom, mert jól elbaszakodok vele, rendszeresen tanulom suliban is, rokonomnak is raktam fel a lassabb asztalijára Debiant (ubuntut arra sem sikerült használhatóan beállítanom, se 10.10, se 10.04), és agyon dícsérik, de mellette ott a laptopon a Win7, azon annyira nem vágynak linuxra valahogy.
Debian jóval macerásabb az Ubuntunál (bár sok a közös fejlesztőjük, így rengeteg dolgot át vett ubitől, ami nem elhanyagolható, volt ez még rosszabb is), de aki használta az valószínűleg tudja, hogy mind stabilitásban, mind sebességben agyonveri az Ubuntut, és valahogy jóval egységesebb is.
Ubuntunál most megint egy szép váltás, Unity felületre, programozó ismerősömön kívül még nem hallottam bárkitől is, hogy dícsérte volna, csak olyat, hogy "még nem ajánlom", pedig már stable.
Nem stabil, nem egységes még a rendszer, sok hibája van, ezért nem is nagyon mernek rá fejleszteni sem.
Remélem, hogy ez meg fog változni a közeljövőben, és hogy még inkább átveszi a Windowsok helyét. De egyelőre nem kell össze-vissza hazudozni a stabilitásról, biztonságról meg gyorsaságról, mert ez jelenleg nincs így.