• Tetsuo
    #38
    A tapasztalatot emlitve a tudomanyrol beszeltem, hiszen igazan az empirikus.
    A vallas pont, hogy nem tapasztalaton alapszik.
    A vallasnak a lenyege, hogy meg akkor is elhiszed, ha mast tapasztalsz, mert az van a Bibliaban es kesz. Persze az eredete valami osnek a regi-regi tapasztalasan, ami mar a homalyba vesz.
    A tudomany pedig altalaban, megmeri, megfigyeli es ezalapjan torvenyszeruseget allapit meg, majd ezekbol ujabbakat. Ha az ujabb tapasztalas nem fer ossze a torvenyszerusegekkel, akkol megvaltoztatja a torvenyszerusegeket. Elvileg.
    Mert gyakorlatilag a tudomanyt is a vaskalaposok meg a penz iranyitja.
    Es a vallasba is ferkozhetnek ilyen elemek, sot a nagy tortenelmi egyhazak is lehetnek onmaguk cafolatai.
    Ellenben a regi szent irasok elegge autentikusnak tunnek, foleg a kereszteny Biblia es foleg egy kereszteny teologus magyarazataban.

    Meg ehhez hozzajon az, hogy lehet, amit tapasztalsz az csak illuzio, vagy maga a leted is... :) tehat ilyen esetekben nincs cafolo bizonyitek, ez mar egy masik "tudomany": filozofia. Itt maximum a logika lehet a kalyha, ahonnan kiindulsz.

    A fizikaban is vannak olyan esetek, szingularitas, amikor nem ervenyesek a fizikai torvenyek.
    Matematikaban is van olyan terulet, ami logikaval nem irhato le, ahol NEM ervenyesek a logikai szabalyok sot, egyenesen illogikus.

    Szoval mindenki hirdetheti az okossagat a maga szakteruleten, de ha ezeket versenyeztetjuk, nincs egyertelmuen es merhetoen legjobb elmelet a vilag mukodesere.