Topikszabályzat:
-Az értelmetlen, kötekedő, spam, warez, reklám hozzászólások tilosak, és törölve lesznek!
-
Legend #1480 Nohát, néhány első benyomás, kb másfél órát játszottam ami nem nevezhető tekintélyes játékidőnek sőt az is a joystick beállítására ment és barátkozásra a menüvel. Mindenesetre sok kedvet nem csinált a folytatáshoz.
Következzen:
1: a legfontosabb - nem tudok manőverezni a Local Highwayben sem egérrel sem joyyal, ergo nem tudok kiszakadni belőle csak a kijáratnál! A "Z" paranccsal sem tudok kimászni belőle. Én vagyok a pancser? Ami viszont érdekes, hogy lehet itt is boostolni.
2: menet közben, ha megnyitom a térképet akkor leáll a hajó. Mnekülés közben miközben keressük a menekülési útvonalakat azért ez gáz lehet. Mivel amúgy is lassú a haladás, itt nem működik, hogy beállunk egy irányba, hadd menjen a hajó, közben a térképet böngésszük. Ez nem oké.
3: állomáson fárasztó a mászkálás. Unalmas, repetitív. Oké, hogy feldobják mindenféle lootolással DE elkeserítően unrealisztikus: hogy engedheti meg bárki, hogy egy vadidegen szekrényeket és ládákat nyitogasson a személyzet szeme láttára?? Ez nem életszerű! Mi ez, szabadrablás? Én nem szoktam csak úgy cuccokat elemelni és ez határozottan zavar, hogy itt kvázi muszáj. Ráadásul egyszer beszorultam két egymással szemben álló - és egymásba nyíló szekrény közé - game over (látszik, hogy nem kenyerem a lopás).
4: Super Highways: nincs töltőképernyő? Nos, inkább lenne mert ez határozottan unalmas.
5: igenis kell (nekem) külső nézet. Eddig leginkább visszapillantótükörnek használtam, de itt körül sem tudok nézni, muszáj az egész hajót forgatnom. Mi van, ha üldöznek? A mai modern autókon is vannak hátsó kamerák, szóval zavar a csőlátás.
6: cockpit - zavar. Ennyi. Túl sokat kitakar a látómezőből és az előző ponttal megspékelve kifejezetten idegesít. Nem mondom, hogy ne legyen, de legyen választható. Lehet, hogy szép az űr és faszák a hajók és állomások, de majdnem a felét kitakarja a cockpit.
7: kijelölés: bármit jelölök ki, nem tudok rázoomolni pedig sokmindent megnéznék közelebbről. A térképen hiába próbálok bármit kijelölni, nem lehetséges.
8: grafika: ez erősen szubjektív, de számomra zavaróan csilli-villi, teljesen hiteltelen. Valahogy olcsó videójáték-érzetet kelt bennem. Az állomások belső butított grafikája és a karakterek még szörnyűbb megjelenése nem zavarna, ha pl ezek nélkül is lehetne üzleteket bonyolítani de így nekem a mászkálás az nem minigame hanem sidequest...
9: irányítás - minden irányítást meg lehet szokni, pl. a joystickkal gond nélkül működik. Apróbb hiba, hogy ha kijelölök egy hajót, csak egérrel tudok manőverezni, joyyal nem, amíg fent van a kijelölt hajó menüje, de ez tényleg apróság.
10: dokkolás - nem zavar az instant dock de az már igen, hogy nem tudok kiadni távolról dokkolási parancsot csak közvetlen közelről. Én vagyok a pancser?
Ezek csak az első benyomások de őszintén nem érzek túl nagy késztetést, hogy folytassam.
Sokan mondtátok, hogy ez nem egy X4, el kell szakadni az eddigi X-ektől mert ez teljesen más. Nos, én az eddigi X-eket szeretem és ez baromira nem jön be. A felhördülések többsége a fórumokon arról szól, hogy az eddigi X-ekhez képest ez mennyivel szarabb - nos tényleg nem erről van szó, nem rosszabb hanem ez tényleg más. Ez nem butított verzió csak simán buta. Az árát számomra nem érte meg kifizetni, ennyiért határozottan többet vártam.
És hogy említsek néhány kifejezetten jó dolgot is, amik határozottabban jobban bejöttek mint az eddigi X-ekben és amiért határozottan megérte ez a játék az árát: nos semmi. Ha pedig tényleg felpeccselik hónapok vagy évek múlva arra a szintre, hogy senki se rinyáljon akkor tényleg drága volt jelenlegi állapotában.
Konklúzió: erős nosztalgiát érzek a régebbi X-ek iránt, és ez a játék arra késztet, hogy elő is vegyem pl az X3: Reunion 2.0-át XTM-el megspékelve. Azt élveztem a legjobban. Már a Terran conflictot is lebutítottnak éreztem, de a Rebirthnek tényleg nincs köze az eddigi X-ekhez, csak átrakták bele az eddig megismert fogalmakat és neveket.
Lehet azt mondani, hogy másfél órás játékkal ne akarjak ilyen konklúziókat levonni, de nekem a Reunionnal az első másfél óra tiszta besza-behu volt és csak még többet akartam.
Megjegyzem nem szidni akarom a játékot csak úgy érzem nem tartozom a célközönségbe. Egy korábbi X-játékos szemszögéből írtam mindezt. Akinek bejön annak jó szórakozást! Én csak mérhetetlenül sajnálom, hogy nem azt kaptam, amire számítottam - egy eddigieknél szuperebb X-et