• Balumann
    #74
    "Új idegsejtek és szinapszisok csak gyerekkorban képződnek, felnőttkorban már nem a tudomány jelenlegi állása szerint. Olvass utána pl., hogy egy újszülöttnek mennyi idegsejtje van összehasonlítva egy felnőttéhez képest."

    Régen ezt valóban így látták, ma már tudjuk, hogy csak lelassul a folyamat. A tanulás az új sejtek és az azok közötti kapcsolatok segítségével lehetséges.
    Mindentudás egyeteme- Hámori József: Mit tud az emberi agy? (2002)
    Ezóta sok mást is tudhatunk az agy működéséről, ami nincs benne.

    "ha fáj valahol megváltozik a lelkiállapot, nehezebb a gondolkodás, ugyan miért, hisz a fájdalom önmagában nem gátolja sem a memóriát, sem az intelligenciát)"

    Nem változik meg semmilyen lelkiállapot, a fájdalom egy jelzés a szervezettől, hogy ott valami nem stimmel, és azzal kell foglalkozni. Ráadásul agykontrollal, harcművészeti gyakorlatokkal meg lehet tanulni elnyomni mindenféle fájdalmat (agykontroll egyk legnagyobb veszélye egyébként ez, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a fájdalom elnyomása még nem gyógyít meg...).

    "Úgy gondolod mindenkinél? Akkor fals. Ha minden ember agya másmilyen ez a kijelentés nem helytálló."

    Mert minden ember ugyan azokat az ingerek érik kicsi korától, ugyan azokat a hangokat, szavakat hallja, látja, ezért nem logikus hogy minden embernek más az agya, nem...?

    "Az eplepsziának vannak olyan fajtái, amik nem okoznak ilyen tünetet, szal csak egy típusról írsz."

    Valóban, most utánakerestem, és ott is egyből írták, hogy van ami csak pár másodperces ilyen üres tekintetet eredményez, nem jár mindegyik súlyosabb epilepsziás rohamokkal, nyilván függ a probléma súlyától meg helyétől is az agyban. (pl. a mozgásokért felelős kortexet is éri-e). A lényegen nem változtat, az agysejtek nem megfelelő működése okozza, összezavarodik az agy.

    "Én pedig azt állítom, hogy csak hellyel közzel tudjuk a betegségeit. A kialakulásuk okait meg még annyira sem."

    Ez sajnos így van, nem tudjuk többnyire mitől alakulnak ki azok, míg másoknál nem, és kezelni sem tudjuk teljes egészében, de azért értünk már el sikereket. Tudunk hatni az agy működésre, ez is egy jelentős bizonyíték a tudományos álláspont mellett, tudunk hatni a "lelkiállapotunkra", pl. drogokkal, ugye a nikotin ami a dopamin termelést indítja el az agyban, ami pozitív, jó érzéseket adja (és meg is gátolja utána, hogy nélküle normálisan tudjon termelődni, amivel függőséget alakít ki, idegesség, stb..).

    "DE amíg keresgélünk merjük már kimondani, hogy ok, ezt még nem tudjuk, de igyekszünk megtudni (már aki igyekszik...)."

    Nem kell félrebeszélni, ezt kimerjük mondani, sok mindent nem tudunk. Ettől függetlenül azok alapján, amiket tudunk, vannak amik elvethetők.

    "Lehet, hogy misztikus szerinted, viszont pár dolgot figyelembe véve egész kerek magyarázata lehetne például a jövőbe látásnak, vagy annak, hogy halálközeli élménynél miért látja pár ember testen kívülről magát."

    Ezek megint olyan dolgok, amik nem létezhetnének a tudomány szerint, és meglepő módon igen ritkák az ilyen beszámolók is, ráadásul akárhányszor próbálták alátámasztani, hogy ezek igazak, sosem sikerült. Halálközeli élménynél az a gyakori, hogy mindenféléket vizionálnak, fényeket meg ilyesmik, amik magyaráhatóak is az agy oxigénhiányos állapotával. Jövőbe én is meglátok sok dolgot, pl. megintcsak azt, hogy erre az üzenetemre valószínűelg válaszolni fogsz, továbbra is meggyőződve arról, hülyeségeket írok. :D

    "Ha egyszer azt hallod, hogy víííí-gyázz, egyvonalas dé hangon megnyújtott í-vel húsz éven keresztül minden áldott nap pontban hétkor, pont ugyanúgy; akkor a te agyadban minden áldott nap ugyanazok az idegsejtek fognak aktivizálódni abban a pillanatban, amikor a vííííí-gyázzt hallod"

    Hát, azért ennél jóval bonyolultabb a dolog, de legalább bizonyítottad, hogy fogalmad sincs róla, hogy ez pl. hogyan működik ;D

    "De van valamijük, ami épp olyan megfoghatatlan dolog, de előszeretettel használják: "ösztönük" van nekik, meg olyan szintű ösztönös megérzéseik, amiket kevéssé tudunk megmagyarázni. "

    Nekünk is rengeteg ösztöneink vannak, amikkel a többi emlős állat is rendelkezik. pl. szomj, éhség, játékösztön (felkészülés az életre), FÉLELEM, veszélyérzet (adrenalin termelődés veszély esetén, ami megnöveli a teljesítő képességet, óriási evolúciós előny), vonzodás az ellenkező nemhez (jobbesetben, különben a faj kipuszulna), stb..