Alfa Of NS és karesz6:
De mi az, hogy komplex tudat? Én mindig úgy értelmeztem, hogy a lélek a biológiai testtől független "valami", ami a testel együtt a TUDATot adja. Hiszen mindenki másnak érzi magát, és én mitől vagyok én, te mitől vagy te, az a kutya mitől pont az a kutya, mi az ami irányítja az agyat, hogy mit tegyen, mit érezzen, és ezt nem lehetne csak az emberekre ráhúzni.
Én már egyértelműen ki merek állni az mellett, hogy nem létezik Isten (vagy istenek), sem lélek. Nem teljesen értek egyet azzal sem, hogy a "világunk elképesztően összetett elegáns gyönyörű és minden klappol mindennel", messze nem az. Egy kegyetlen nagy káosz van mindenhol, ahol még az élet is iszonyat nehezen tudott kialakulni, az emberek megjelenéséhez is többmilliárd év kellett. Az ember sem mondható egyáltalán tökéletesnek, a szervezetünknek olyan alapvető hülyeségei vannak, amik nem magyarázhatók másképp, mint evolúció. A világban uralkodó káosz, a természetben uralkodó kegyetlenség, és még számos minden miatt, nem igazán tudnék abban hinni, hogy ez mögött tudatos értelem állna. Pláne, hogy a tudomány már ilyen szinten van, és egyre több mindent magyaráz meg, amit korábban ezzel magyaráztunk.
Az is egy érdekes kérdés, hogy mi mit találunk gyönyörűnek, de ebbe már nem szeretnék most belemenni :-)