• Molnibalage
    #139
    Akkor milyen fizikai törvényekről is beszélsz? Van valami amit nem tudsz leirni, nem tudsz rá modellt adni, akkor hol is van itt a törvény?

    Most akkor menjünk át nyelvtan órába. A gravitáció egy természeti törvény vagy törvényszerűség. A törény BTW egy roppan tülye szó. A jelenség talán jobb lenne rá, de azért pontatlan, mert túl szabad. Lazábban értelmezhető.

    Ami változik az, hogy hogyan írod le, az a matematikai modell. Vágod a kettő jelentéstartalombeli különbségét...?

    A technikai fejlődés vége meg az amikor egyes emberek kitalálják hogy a jelenséget leiró modellek "törvények" és az szent és sérthetetlen. Innentől kezdve a tudomány vallássá válik, ahol a törvények nem megváltoztathatók akkor sem ha nyilvánvaló problémák merülnek fel.

    És ez hogyan jön ide? Senki nem tekinti egyiket sem sérthetelennek, de pl. a konetóhívők egyetlen gépet sem tudtak prezentálni, ami felülírná a termodin. II. főtételét...


    A tudomány ma olyan, hogy minden élőlénynek maximum 4 lába lehet. Mert 2 lába van az embernek, 4 lába a kutyának és igy tovább. Ha meg jön a százlábú, akkor bevezetünk egy korrekciós tényezőt, aminek a segítségével a 100 lábúnak is csak 4 lába lesz. Mindenki örül, van egy tök jó elméletünk...

    Ezek szerint a tudománnyal eddig nem túl sok kapcsolatod volt...