• NEXUS6
    #133
    Igen a Pioneer anomáliára gondolok.

    Csak jelzem, hogy ne téveszd össze a tudományos módszer lépcsőfokait, ha ezt mástól is elvárod. Az, hogy van olyan elmélet, ami nem igényli a relativitás elmélet módosítását a jelenség magyarázatához, még nem jelenti, nem bizonyítja, hogy nem is kell a relativitás elméletet esetleg módosítani!
    Mellesleg másik oldalról, nem ahhoz kell a kísérlet, hogy megkérdőjelezzhess egy elméletet, és helyette újat találj ki, ehhez elég, ha a tapasztalatok valamennyire igazolnak, hanem hogy ezt az elméletet be is bizonyítsd, el is forgattasd.

    Csak mert nem az elmélet a bizonyító erejű, hanem az az alapján elvégzett ellenőrzött kísérlet, vagy az adatok más úton történő megszerzése. Én azonban nem tudok olyan szondáról, amit a Pioneer után küldtek volna leellenőrizni, hogy egy a relativitás elméletet alátámasztó másik elmélet helyes volt-e.

    Mellesleg nem csak ezeknél az űrszondáknál van difi.
    És már nagyjából látszik, hogy azok a szondák, amelyeket forgással stabilizálnak mutatják ezt. Úgy tűnik, hogy a forgás hatása alapvetően hiányzik Einstein elméletéből, de mondjuk ez nem újdonság és már ki lett valamilyen szinten igazítva, vagy inkább csak forgó fekete lyukakra is értelmezték. Más kérdés, hogy lehet, hogy nem olyan nagy tömegű forgó objektumoknál is jelentkezik valami hatás, amivel eddig nem számoltak.