Igen ezeket a kísérleteket elvégezték, de egy kísérletet mindig jellemez, hogy milyen feltételekkel.
Nos hát itt a Földön, vagy közelében, az idő múlása tekintetében egész jó az egyezés, és ugye gyakorlati alkalmazás is van, mert a GPS által sugárzott rendszeridőt is mindig korrigálni kell, mert hogy a felszínen máshogy megy az idő.
Ettől függetlenül még nem tudjuk, hogy a miénkhez képest szélsőséges viszonyok között, egy a földinél lényegesen nagyobb grádiensű gravitációs térben ez hogy hat.
Az általam említett problémák is roppant fontosak, hiszen kozmológiai méretekben a relativitás elmélet elvérzik a jelenlegi formájában. Persze nem biztos, hogy tényleg erről van szó, hogy nem helyes, de önmagában messze nem elégséges a világegyetem nagyléptékű objektumainak viselkedésének megmagyarázására. A relativitás elmélet ugyanis csak és kizárólag a gravitáció, a tehetetlenség jelenségével foglakozik.
Pl a kozmológiai állandó lehet, hogy nem egyetlen erő, hanem a gravitáción kívüli erők egyfajta szummázott eredője.
Az ősrobbanás-elmélet is átmegy ugye egy szint fölött/alatt a kvantummechanika területére és még nincs meg az az elmélet, ami a kettőt igazán egyesítené.
Érdekes amúgy, hogy a fekete lyukak belső struktúrájáról senki semmit nem mond. A relativitás elmélet szempontjából ez nem fontos. A kvantummechanika meg benyeli ezt a makrofizikai objektumot és igazából elég pongyolán foglalkozik vele. Hawking pl. foglalkozott a párkeltés miatti egyfajta elpárolgásukkal, azonban ezt az elpárolgást nagyban befolyásolhatja a fekete lyukká összeomlott objektum valós összetétele. Ugyan is ez továbbra sem pusztán a téridő-deformációja, nem csak a gravitációs töltés az egyetlen jellemzője. Ha pl belül erős elektromos/mágneses, vagy a éppen a valami elfajzott, nagyobb léptékben is ható magerők alkotják, akkor az a párkeltés miatt kilépő részecskéket is jelentősen befolyásolja, hogy ezek milyenek lesznek egyáltalán.
A relativitás elmélet egy leíró jellegű elmélet, semmit nem mond a gravitáció, a téridő görbület forrásáról vagy akár megszűnéséről, és ugyan így ami már más oldalról is szóba került, arról sem mond semmit, hogy a fénysebesség (vákuumban) miért abszolút határérték, és hogy ez esetenként miért és hogyan változhat, vagy nem változhat.
Te azt mondod nem vérzett el, és amiket felsorolsz abban tökéletesen egyetértek, csak amiket meg én soroltam fel, ott nem, vagy önmagában nem képes a tapasztalt dolgok modellezésére a világegyetem makrofizikai léptékű objektumai viselkedésének előrejelzésére.
A gond újfent ismételve az, hogy mivel nincs kvantummechanikai leírása, értelmezése, így nem tudható, hogy a hatóköre meddig és milyen feltételekkel érvényes.
Szóval a 3:0, az 3:3. Ha a bíró csak az egyik csapat góljait adja meg, azt kegyetlenül megverik ám. Én szóltam!
Mellesleg semmi olyat nem írtam, amit a kutatók, akik ezzel foglalkoznak ne így gondolnának. Más kérdés, hogy középiskolai tankönyvekben valahogy mindenre egyetlen egyértelmű válasz van. Ajánlom, hogy ezen te is lépjél át, hidd el számodra is kinyílik a világ.