• lapaleves
    #1
    az intelligens mérőke témához féloff: fogtam az itthoni kisfesz hálózat autós (késes) biztosítékát, és rászorítottam az olvadó drótra egy dallas ds18s20 1-wire hőmérőt. mivel a kütyü 0.06 fokonként mér, gondoltam elég lesz a 15a biztosíték hőmérséklet-változása, hogy értelmezhető eredményt kapjak. íme pár eredmény:

    hello plot!

    itt a felső piros csík a lényeges, 20-40w fogyasztók voltak be- meg kikapcsolva. nagyjából a 10w kategória az, ami már megkülönböztethető. nem egy etalon, de ha az egyes amperekhez be lenne kalibrálva szépen (persze nem laborpontosan) lehetne számolgatni vele. itt egy szebb plot.

    itt a 24 foknál induló egyenes vonal a fogyasztás, jobb oldalon a heggyel. gyönyörűen látszik mikor mi történt, akár excelben is ki lehetne "kockásítani" az íveket pár primitív képlettel.

    mindez összesen 1000 (szenzor) + 40 (szétbarmolt biztosíték) forintba került. nem is nagyon találtam olyan loggolót, ami mondjuk 15-20a áramig dc-t tud mérni. esetleg valami komolyabb töltésvezérlő, enyém csak sd-re és csak bemenő teljesítményt mér.

    pedig ugyanígy fontos az online adatrögzítés a napelem bemenő teljesítményéhez is, mert be lehetne kapcsoltatni fogyasztókat, mikor a panel meleg (süti a nap, azaz termelne - lásd lassan csökkenő recés bucka), de a (délutánra feltöltött) akksi és a fogyasztók nem kérnek annyit. majd kell szerelnem oda is egy ilyen biztosítékot. meg természetesen sorba kötve nem-moddoltakat is, nehogy a szenzor hőtehetetlensége miatt ne olvadjon el, ha baj van.

    de természetesen az is fontos, hogy az áramszolgáltatóknak jó legyen, még a végén profit nélkül maradnak és mi lesz akkor a kapitalizmussal?