"Ácsi! Mióta az operához is vannak külön telepíthető bővítmények, azóta nem mondhatod azt, hogy egy Opera bárminél is kevésbé komplexebb!"
Az Opera kiterjesztés kezdeményezése jó kiindulópont, de közel nincs még olyan átfogó és mélyreható mint a Fox kiterjesztés rendszere. Kb olyan szintű mint a Chrome-nak van most. Persze mindkettő említettnél fejlődhet még ez a fejlesztésekkel, de alapból most olyan a böngésző alapkialakításuk, hogy csak részlegesen tudnak hozzáfúrni és csak bizonyos funkciókat. Az megint vitatható persze hogy kinek mi az elég, de az tény, hogy a "bármi" nem egyenlő a "bizonyos szintű kontrollal".
"A legtöbb dolog amit meg felsoroltam nem beállítás kérdése, hanem megváltoztathatatlan alap funkció!"
Lehet Operában ez a fogalom létezik, de Foxban szinte nincs olyan hogy megváltozhatatlan, mint említettem a kialakításánál fogva. :)
"Azt meg már nehogy megmagyarázd bárkinek is, hogy megszokás kérdése egy olyan funció megléte ami ugyanazt a végeredményt fele annyi idő alatt produkálja!"
Pedig az. Az hogy te "alapfunkciónak" tekintesz bármit is ami pl Operában megvan mint extra, még korán sem nem feltétlen az. Más lehet nem igényli/se használja egyáltalán ezeket. És mint mondtam nem csak annyi "extra" jófajta segédfunkció létezik a világon amit az Opera a felhasználó szájába rág, hanem egységekkel is több akár. Csupán annyi kell hogy legyenek igényei az embernek és megtudja nevezni, illetve körülírni azt amire szüksége lehet. Mivel eltérőek emberek vagyunk és nem droidok, alapból nagyon sokfajta igény és funkciókívánság létezhet, ezeket butaság lenne mind egy böngészőbe belepakolni mert több 100 megás, esetleg még nagyobb lenne. Ehelyett egy nagyon kényelmesen kezelhető addon oldalt alakítottak ki, ahol az ember kedvére összedobhatja rövid idő alatt a kívánságait. Léteznek előre összeállított "all in one/best" pakkok is a lustábbaknak, de az ember akkor lesz a legboldogabb ha saját igényei szerint működik a böngésző, és nem másoké szerint, ugyebár.
"Vagy te például ugyanolyan gyorsan kapsz wikipedia direkt linket bármiről mint amennyi idő alatt én kattintgatás nélkül beírom egy üres lap címsorába például hogy "w supersymmetry"?"
A példáddal élve én pl nem is kell üres lapot nyissak, magától megteszi ezt a böngésző nekem, frisset nyitva és bedobva a youtube találatokat ha egy "y kittycat" szöveget pötyögök be bármilyen jelenlevő oldalon. Nem mellesleg elég kijelölnöm egy szöveget a weboldalon, és mindenféle kattintás nélkül megjelenik egy speciális context menü, amelyben az adott szóra (szavakra) rákereshetek pl felkínálva google-ben, youtube-on, wikin, imdb-n vagy bármely válaszott keresőn.
AutoPager-el el tudom érni azt hogy nem kell a fórumokon, képregényoldalakon kattintgatnom lent az oldalszámokra kattannom és beolvasnom külön őket, hanem ezt megteszi helyettem a lapokat egymás alá olvasva automatikusan, dinamikusan ahogy scrollozok lassan lefelé.
Customize Your Web-el minden elemét egy adott weboldalnak a külalakját személyre tudom pár kattintással szabni, ide oda helyezni, teljesen kivágni, így a sűrűn látogatott oldalakat (és esetleg nem feltétlen minden téren tetszetőseket) úgy tudom megjeleníteni ahogyan én szeretném, nem ahogy a webmester gondolta. Szinte semmi programozói, illetve webfejlesztői tudás nélkül.
Font Replacer-rel az összes telepített fontot külön át tudom irányítani az általam választott legjobban olvashatóvá, így ha valamilyen oldalon valamilyen hipster fontokat használtak, amiket nehezemre esne elolvasni, nem kell többé idegeskednem rajta, mert le automatikusan le lesznek a nyitásnál cserélve.
Menu Editor-ral a jobbklikk context menü, a GUI minden részeleménél megjelenített/nem megjelenített funkcióit nagyon egyszerűen be lehet állítani.
SmoothWheel-el az egér görgő görgetés sebességét, gyorsulását, pontos dinamikáját testre tudom szabni, hogy a számomra legmegfelelőbben tudjon működni.
NoScript-et nem kell bemutatni, nincs párja neki máshol, csak hasonló, azt közelíteni próbáló kiterjesztések.
TabMixPlus - tabmunkálatok, vele kapcsolatos gombok és funkciók nagyon részletes beállítása.
És csak egy pár funkciót említettem a telepítettek és mindennapos használtak közül, ami lehet Operában is adott lehet harmadik fél által, de a legjobb tudomásom szerint a legtöbbjük nyilván nem az, esetleg még tervben sincs egyenlőre. (tekinthetném én is alapfunkciónak őket, mert annyira természetesen dolgozok velük és megadják az extra kényelmet, gyorsaságot a munkámban, amit más böngésző ennyire összefoglalóan nem tette még meg, de fel tudom mérni objektíven mi a személyes igény)