• Balumann
    #164
    Nah ez még érdekesebb, most utánaolvastam jónéhány helyen. Az angol források, pl. az angol wikipedia is azt írja, amit te is, hogy lényegében csak a bányászoknál mutattak ki összefüggést a nagyobb mennyiségű radon sugárzás és a rák között, általánosságban viszont egyik kutatás ezt mondja, hogy ezen kívül is jelentős kockázatot jelent, más meg azt hogy nem.

    "Results of such ecological studies are mixed; both positive and negative associations, as well as no significant associations, have been suggested. The most direct way to assess the risks posed by radon in homes is through case-control studies. The studies have not produced a definitive answer, primarily because the risk is likely to be very small at the low exposure encountered from most homes and because it is difficult to estimate radon exposures that people have received over their lifetimes."

    A sulineten meg más magyar oldalakon viszont szinte egyértelműen azt írják, hogy a radon nem csak ott veszélyes.

    "A radon nagyrészt a talajból kerül a lakásokba, kisebb részt az építőanyagból, a vízből, a konyhai gázból és a levegőből származik. A padlón a legmagasabb a radon koncentrációja és felfelé csökken. Éjjel (ha csukva van az ablak) a radon felgyülemlik, a szellőztetés és az ajtók nyitogatása nyomán azonban ez csökken. A tél az igazán "radondús" időszak, mert ilyenkor kevesebbet szellőztetünk, ráadásul a fűtött, meleg levegő felfelé áramlik és kiszökik a nyílásokon és a kéményeken. Ezért a szobában lecsökken a nyomás és szinte szívja a talajból a radont. A radon koncentráció télen akár kétszerese lehet a tavaszinak.[...]
    Mit kell tennünk a kockázat elkerülése érdekében? A válasz egyszerű: szellőztetni, szellőztetni, szellőztetni télen is és nemcsak akkor, ha már "oroszlánszag" van.
    [...]
    A tüdőrák kockázata a radonnal kapcsolatban nehezen mérhető, mert nem tartózkodunk egész nap a szobában. A legtöbb európai országban figyelmet szentelnek ennek a veszélyforrásnak, akár úgy is, hogy támogatást adnak az átépítéshez is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 1988-ban megállapított a radonnak és bomlástermékeinek rákkeltő hatását. Ennek ellenére Magyarországon a jogszabályok szerint a radonból származó sugárzás természetes eredetű, így hivatalos formában nem foglalkoznak a kérdéssel."

    Wikipediáról:
    "Az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint a zárt terekben (például lakásokban) felhalmozódó radon felelős a tüdőrákos esetek 9%-áért és az összes rákos megbetegedés 2%-áért, dohányosoknál pedig a radon 25-szörös kockázatot jelent. A veszély rendszeres szellőztetéssel jelentősen csökkenthető. A tüdőrákot okozó tényezők sorában a radon a cigaretta után a második helyen áll."

    Nah akkor most melyik az igaz? :D