Egyetemi hallgatók is vezethetnek gyakorlatot?
  • scarbatia
    #166
    Köszönöm, hogy előhoztad ezt a példát mert részben a saját állításaimat is alátámasztja.
    Gyönyörűen megállod ezek szerint a helyedet mint "Folyamattervező és áramlástechnikai mérnök" ahogy az adatlapodon is olvastam de mint írtad is

    "BTW, gépészként én örülnék, ha tudnék prgoramozni legalább pimitív Matlab szintent, de nem tudok. Pedig kibaszott jó lenne. Egy házim volt és 2 hétig izzadtam vele. Megsemmisítő volt látni, hogy a csoporttárs leült és fél délután alatt megcsinálta, szebben, mint én.... "

    Tehát nagyon jó vagy egy bár szerteágazó mégis valamennyire behatárolható területen, de mégsem programozol és ha ilyen feladatot kapnál akkor óriási nehézséget okozna (magad írtad csak levontam a konzekvenciát).
    De ez nem is baj, én magam se voltam sose jó pl fizikából és igen valószínű bármennyit is tanulnék nem tudnám ellátni olyan jól a te munkaköröd mint saját magad.

    Tehát ismét csak ott vagyunk, hogy mindketten mégiscsak speciális területeken dolgozunk még ha mind a te mind az én területem eléggé szerteágazó is, de mindketten ugyanoda jártunk és az alapképzésbe nem voltak akkora különbségek első 1-2 év mégis te másban domborítasz most mint én és nem tudnánk egymás feladatát ellátni.
    Ezért mondom én, hogy mennyivel jobb lenne pl infósnak ha idejekorán 2. 3. évben már tudná mi az ami érdekli pontosan és akkor arra rágyúrni. A gyakorlat a lényeg és biztos, hogy marha sok elméletet is meg kell tanulnia adott spéci részterületre is, anélkül mint mondtam valóban nem meg, de mind ezt mind pedig a gyakot máshol is tudja használni.

    Akkor miért nem az egyetemi általánosabb gyakot tanulja? Teheted fel ezek után a kérdést jogosan.
    Erre a válaszom, mivel egyetem után az illető úgyis egy jó meghatározható körben fog dolgozni (ISMÉT csak IT-ról beszélek) mekkora pluszt jelentene neki, ha normális gyakorlattal rendelkezne ekkorra.
    Ezért tartom fontosnak a gyakorlat orientált speciális képzést főképp utolsó 1-2 évben. És mellette akár a munkát is.
    De a szemléletem nem akarom ráhúzni minden szakra és szentenciára csupán az INFÓS szakról beszélek. Szerintem ott kellene ezeken javítani. Másról nincs jogom nyilatkozni, mert nem a területem :)