Egyetemi hallgatók is vezethetnek gyakorlatot?
  • scarbatia
    #145
    "Te ezzel azt mondod, hogy legyen programozó szakmunkás képzés a programtervező matematikus/mérnök informatikus helyett/mellett."

    Igen ezt mondom, félig meddig mert erre van szükség, persze magasabb szinten úgymond. "Diplomás szakmunkás" kell úgymond ismét csak képletesen szólva, aki nem csak beszél róla hanem meg is tudja csinálni. Ettől eltekintve fontos az elmélet anélkül való igaz semmit nem lehet, de ne oktassanak ár könyörgöm olyat aminek semmi értelme.

    "A baj az, hogy csak programozásban tudsz gondolkodni"

    Ezt bóknak veszem :) Igen alapvetően ebben tudok gondolkodni, miért is?
    Mert ez a dolgom, ezért fizet az a 3 munkahely, aminél dolgozom jelenleg. Mint ahogy a mérnök mérnökként gondolkodik, a jogász jogászként és nem is értené mikről fecsegünk itt. (pl az említett technológiákat) Nem lehet mindent átlátni, ismerni, csupán pár nagyon szűk részterületet. Ezek egy részére ideje korán már képezni kell magát az embernek.

    "Az, hogy az ember nagyon hatékony, nagyon "szép" kódokat produkáljon tetszik vagy nem nagyon kevés szegmensében fontos szempont az "iparnak", működjön és kés"
    Jól látod sajnos ez a helyzet nem vitatkozom vele. PL dokumentáció sok projekthez alig van de egy ER diagramot se tudnak sokszor mutatni nem hogy egyéb UML-t. Aztán néha jön egy friss diplomás és szépen belerondít több ember több éve kódjába. Vannak cégek, amik csak emiatt plusz embert alkalmaznak, hogy az ilyenek után lapátoljon. Erőforrás azonban nem mindig van. A lényeg az lenne szerintem, hogy gyorsan elfogadható minőségű kódokat gyártson az illető. Ehhez pedig akárhogy csűrjük csavarjuk a dolgot gyakorlat kell.

    Abban is egyet értek, hogy jó pap holtig tanul. Mindig lesznek új technológiák, amiket már akár 30-40 éves fejjel el kell sajátítani. De ez már túlmutat az egyetemi oktatáson és eléggé személyfüggő.

    OKJ-t nem kell lebecsülni, amúgy ha van elég esze az embernek simán át tudja valahogy képezni magát. Ehhez ugyan kell elmélet is, meg marha nagy gyakorlat. De persze nem mindenre! És ezen van a hangsúly, a Jóistennek se lesz C++programozóból önszántukból javas csak ha a föld szakad. Vagy ha valaki belemászik a j2ee-be nehezen jön ki onnan és nem fog feltétlen SAP-zni. Aki pedig VIR-rel foglalkozik az nem fog hardcore coder lenni. Tisztelet a kivételnek.
    Az emberek mindig tudják a saját határaikat, kár, hogy saját maguk előtt se képesek bevallani.