Egyetemi hallgatók is vezethetnek gyakorlatot?
  • scarbatia
    #139
    Pontosítok: ezen lovagolok évek óta :)
    Nem azt mondom, hogy nem kell elmélet. Kell az méghozzá nem is kevés, de gyakorlat orientáltnak kell lennie az oktatásnak a valós igények figyelembe vételével. PL minap is nekem kell egy (elvileg egyetemi) tanár portál rendbe tennem, aki webfejlesztést is tanít.
    Hajjaj emberek láttam én ott mindent, még olyat is, amit lehet. S ez csak egy nüansznyi kis dolog csak egy portál. De egyáltalán nem egyedi esetről van szó. Nagyon okos sok diplomás elvileg programozó főnökeim ( ő se végzett olyan régen) majdnem csődbe vitték a cég egy leányvállalatát a nagyon OKOS ötleteikkel. Amit akkor és ott azonnal le kellett fejleszteni, utána meg visszatáncoltak a végén. Vagy eleve bukásra ítélt dolgokat kértek tőlünk, és a Jóistenért se voltak hajlandóak jobban belegondolni nem voltak meggyőzhetőek bármit is mondtunk. Csak amikor az ember állása függ ilyenek miatt, és tudja hogy bár ő szólt és baromság amit csinál, mert főnökei igen elnézték akkor kissé elborul az agya. A munkahelyemmel játszanak ugyanis és nem csak az enyémmel 2 poén és 3 kv után. Olyan szinten is beleszóltak a fejlesztésbe, hogy konkrétan odaültek a fejlesztők mögé és diktálták mit írjon, még ha nem is volt épp értelme. Utána persze bebukott a dolog, hibát nem ismerték el inkább félig-meddig a gazdasági helyzetre és 1-2 fejlesztőre ráfogták az egészet és pont. Ezért volt az, hogy a projekten párszor a teljes fejlesztői gárda kicserélődött.
    Ezt a felsőbbrendű, lekezelő stílust pedig szerintem egyetem alatt vették fel. Nem mindenki ilyen de marha sok ilyet láttam mostanában, persze ellenpélda is van rendesen, én csak azt mondom nem kell bízni abban, hogy naprakész dolgokat kap az ember és abból megél amit ott tanul. De még csak jó szakemberré se teszi. Ezért kellene változtatni, ha pedig nem megy hát küzdeni azért, hogy felsőbb évben valahol dolgozzon az illető egyetem mellett, az legyen a másodlagos a munka az első (értelmes keretek között) még ha csúszik is egy fél évet oda se neki. Akkor már a gyakorlat fontosabb lesz a lényeg, hogy el kell azért végezni viszont így 23-24 éves korára nem csont kezdő lesz, hanem már 1-2 év gyakorlata lesz valamiben és ez óriási előny szerintem.