• Molnibalage
    #208
    Ott írod, hogy F-16-osból 4500 szolgál. Akkor most képtelenség avagy sem?

    Ember, ne emeld már meg a vérnyomásom...

    F-16 flottáról mindenféle statiszika.

    1. Cirka 30 év (!) alatt gyártottak ennyit mindenféle variánsból. Közel sem repül ennyi.

    Az F-16-ost például öt országban gyártották. Európában pl. a szándéknyilatkozat megtételétől öt éven belül már a saját gyártósorról jöttek le a gépek, több százas számban. Mindez nem sürgetően háborús helyzetben.

    Ez gigantikusan hosszú idő és ma olyan kevés gépet gyártanak, hogy ez gyakorlatilag csak összeszerelést jelent. Európában asszem max. a törökök gyárottak F-16 hajtóművet, de talán ők sem. A sárkányt és egyes fő darabokat gyártották, nem a teljes gépet. Ha érdkel, akkor utánanézek bővebben.

    Egy ország azonkívül sosem alapoz egyetlen típusra.

    Ekkra tévedés leírni. És ezzel a tudással osztod az észt? Atyagatya. Az alábbi országoknak egyetlen elsővonalas harci gépük van.

    Norvégia, Hollandia, Belgium, Dánia, Portugália csak F-16Am (MLU) gépet üzemeltetik. Minden más, ami harci gép, az másodvonalas vagy nem szuperszonikus multirole gép. A Tornadok erodálásával az angolok, olaszok és németek szémen lassan csak Eurofigterrel bírnak majd, az F-35 késik. Svédország sak Gripent használ és asszem már csak C/D-t.

    Soroljak még egy rakás országot, ahol egyetlen szuperszonikus vadász típus van? Pl. kis hazánk, csehek és a szlovákok is ilyenek, ahogy a horvátok és a bulgároknak is már csak MiG-29 vadászuk van és egy kevés Szu-25 csapásmérő.


    Ha összeadjuk a világban a már legyártott, de jelenleg eladásra kínált harci repülőgépek számát, szerintem tuti ezer felett lenne.

    Kit érdekel, ha nagy része nem reális opció? Egyébként meg közel nincs ennyi... Ha te tudsz ennyit, kérlek sorold őket. Mivel láthatólag gőzöd nincs még arról sem, hogy milyen és mennyi gép repül, szerintem ezzel ne fáradj.

    Ha most hirtelen megjelenne egy vásárló korlátlan anyagi háttérrel, pillanatok alatt meghökkentő méretű légierőt tudna összehozni. Szedett-vedett lenne, de sok lúd disznót győz.

    Ezt ajánlom olvasásra és a másik cikkemet is.

    http://htka.hu/2010/11/14/gondolatok-a-legi-harcaszatrol/