• F1End
    #207
    "Ott írod, hogy F-16-osból 4500 szolgál. Akkor most képtelenség avagy sem?"
    De több, mint 30 év alatt!
    Ez évente kb 150 gépet jelent, és a gyártósor még mindíg leterhelt, az irakaik által nemrég merendelt 96 db gép a tervek szerint 2020 -ra fog elkészülni. ( http://htka.hu/2010/05/19/meg-tovabb-forrosodik-a-helyzet-a-tavol-keleten/)

    "Ha összeadjuk a világban a már legyártott, de jelenleg eladásra kínált harci repülőgépek számát, szerintem tuti ezer felett lenne. Gondoljunk csak az oroszoknál állítólag évekkel ezelőtt még a gyárudvaron álló Szuhojokra és MiG-ekre, amiket az állam nem tud átvenni fizetésképtelenség miatt, vagy a minden ország légierejében jelen levő elavuló típusokra, amiktől szívesen megszabadulnának, ha lenne rá vevő... "
    Ezt kérlek támaszd alá valamivel.
    Tudtommal a gyárudvaron álló Szuhojok és Migek még 1990 környékén készültek, azóta az energiahordozók áremelkedésének köszönhetően jobb helyzetbe került orosz állam megvette őket, ha pedig mégsem, mára már szétrohadtak és használhatatlanok. Az eladandó korszerűtlen típusokra pedig azért nincs vevő, mert általában csak ócskavasnak vagy céltárgynak lennének jók.
    "De kár ezen az ezer gépen lovagolni. Azt "csak úgy" mondtam, illusztrálandó, hogy egy ország hadi képességeit nem feltétlen a talpon álló haderő határozza meg, hanem a gazdasági képességei is. Ezt vitatja talán valaki?"
    Valóban kár rajta lovagolni, itt szerintem abba is hagyom ;)
    De azt azért hozzátenném, hogy a HADi képességeket gyakorlatilag csak a HADerő határozza meg. Szerintem amire te gondoltál, az a honvédelmi képesség.

    "Ez is szépen bizonyítja, hogy egy ország biztonságát nagyon gyakran nem a repülőgépek/tankok száma vagy műszaki állapota garantálja."
    Valóban nem, de ennek ellenére a legtöbb fejlett állam Svédországtól kezdve, Belgiumon át Lengyelországig komolyan veszi a haderejét és megpróbálja működő képesen tartani.