halgatyó#60
Ami a földrengést ileti. Én nem vagyok szeizmológus, de néhány dolog annyira logikus, hogy nem is értem, hogyan lehet félreérteni.
A Richter skála a földrengés centrumában felszabaduló energia logaritmusával arányos.
Az, hogy egy épletet mennyire ráz meg a földrengés, még sok mástól is függ, pl a centrumtól mért távolságtól igen nagy mértékben, de a talaj minőségétől amin az épület áll, meg még sokmindentől.
Az, hogy egy bizonyos épületre a földrengés mekkora erőhatást fejt ki, nos az a Sieberg-Mercalli skála mondja meg. Ez egy 12 fokozatú skála, és az adott épület helyén mérhető gyorsulás értékek szerint vannak a fokozatok. Minden fokozat kb. 2-2,5-szerese az előzőnek.
A Sieberg-Mercalli skála fokozatainak nem túl sok köze van a Richter-skála fokozataihoz. Az egyikből a másikat megmondani NEM lehet.
Amikor egy épületnél meghatározzák, hogy annak mekkora földrengést kell kiállnia, akkor mindig a Sieberg-Mercalli skálát használják. Akkor is, ha a tervek készítőitől eltávolodott újságírók összekeverik ezeket a skálákat.