• xrt
    T. halgatyó!

Előre bocsájtom, a gépelési hibákért ne kérj elnézést, én is sokat hibázom, túl sokat. :(

Látom továbbra sem tudsz számadatokat hozni a jelenlegi katasztrófális helyzetre, pedig ez a te vesszőparipád. Utóbbi hozzászólásaidban sem említetted meg (esetleg számadatokra alapozva ha már ez a mániád) milyen hatása van egy-egy ilyen jellegű katasztrófának. Az is látható, hogy amíg egy broblémamentes erőműről kell nyilatkoznod, szinte mindent alá tudsz támasztani az isteni számaiddal, abban a pillanatban hogy probléma van már csak nagy vonalakban írod hogy nem is. Kb. te is ugyanazt az érvelési szintet éred el mint az elhárításban résztvevő szakemberek (Mire gondolok? A kedvencem: szürke és fekete füst esetén evakuálják a katasztrófa elhárítókat, fehér füst esetén nem. Ugye milyen tudományos megoldás? :S).
    Az atomerőművek terén kb. azt a tudományos szintet értük el mintha egy autót addig használnánk amíg működik. Ha kigyullad vagy elromlik otthagyjuk mert úgysem tudunk vele mit kezdeni. Persze ez a példa sem jó mert közel sem okoz annyi problémát mint az akaratlanul elszabadult sugárzás.

Azt kérdezed: "Ki az az ember, aki egy ismeretlen sötét barlangban elindul, ha tudja hogy visszafelé nincs út, de nem tudja, hogy a járat (a zöld út) pontosan hová vezet?"
    A zöldet most az atomenergiára kicserélve szerinted mi a helyzet? Így már pontos lenne a felvetésed. Bár lehet hogy a kontrollálatlanul kiszabadult sugárzás miatt látsz valami derengést, csak jó távol legyen. :P

Nos nézzük:

"Természetesen továbbra sem voltatok képesek semmilyen működő társadalom-gazdaság modellt felhozni ..."
    Hol van az élhető környezet már megint??? Még a megnevezést is kerülöd. Sajnálatos.

""Látom a megújuló energiával kapcsolatban megakadtál a napelemeknél"
    Úgy látom, te is megakadtál, mert nem írsz semmi más konkrét lehetőséget."

Hőkollektor, hidrogén cella, földhő, passzív ház, szélerőmű, napelem, ár-apály erőmű, vízenergia. Persze nem mind termelő technológia, de jelen pillanatban a pazarló életmód és az energia tárolásának technológiai hiánya okozza hogy a megújuló energiát nem tartja sok ember alternatívának.ű

Ezen felül pár nagyon apró tech. párosítással is sokat lehetne segíteni az eltorzult energiahelyzeten. Pl. azt nem értem miért nem terjednek a napelem segítségével feltölthető rádiótelefonok. Persze sejtem neked ami megawatt alatt van az nem számít, de azért azon is elgondolkozhatnál mennyi a ténylegesen használt összes mobiltelefonok száma. Ha ezt is figyelembe vennéd szerintem elérné az ingerküszöböd. Vagy akár miért nem kötelezik az új építésű házak esetében legalább 2 hőkollektor felszerelését (nem napelem, ha nem hallottál még róla olcsó és nem szennyező technológia elég hozzá). Nem oldja meg ez sem a teljes energiafelhasználási problémát, csak csökkentené azt. Ja erre sincs érdek? Miért is? Mert nem lehet extra profitot kaszálni belőle...
    Ezeket csak ízelítőként írtam, a felsorolást a végtelenségig lehetne sorolni. Csak használd az agyad kreatív részét ha rendelkezel ilyennel. Szerintem az ilyen pici és problémákat alig okozó megoldásokkal több mint a jelenlegi elektromos áram használatát akár még 50%-al is csökkenteni lehetne. És itt se gyere a számokkal, ha jössz akkor először cáfolj számokra támaszkodva, miért nem működhet...

Visszatérve arra miért nem terjed a zöld technológia, két alapvető probléma okozza: jelenlegi technológiai ismeretünk szerint nem tudunk energiát hatékonyan tárolni (ugyanúgy mint nem vagyunk képes az atomkatasztrófákat kezelni), illetve az erre épülő energiakezelés nem termel elég profitot a hatalmasoknak (nem úgy mint az egyébként "nagyon tiszta és biztonságos" atomenergia.

"És némi mögélátás a tömeges átb**ási kisérleteknek, pl. bio-élelmiszer, homeopátia és hasonló szélhámosságok.

Figyelem: NEM azt írtam, hogy az energia ÖNMAGÁBAN már elég is a boldogsághoz! Csak azt, hogy nélküle -- és a techniaki civilixáció nélkül -- irtózatos nyomor és mai ésszel elviselhetetlen életminőség lenne itt."

A homeopátiát hagyjuk, lehet igazad van, lehet nem, nem tudom. Persze az akupunktúrára is mondtak már ilyeneket, aztán szép lassan lehet más hangokat is hallani a megítéléséről.
    A bio-élelmiszerrel mi bajod? Működik, persze nem GMO cuccokkal kell kezdeni. Tudod GMO cuccok is olyan mint az atom. Nagyon szép, nagyon jó, aztán jönnek a gondok amivel az Istenített tudomány nem tud mit kezdeni sem számokkal alátámasztva, sem anélkül. Tudtad hogy pl. az USA-ban a GMO termesztés következtében már sok helyen oly módon megváltozott a termőföld és kártevők összetétele hogy hagyományos növényeket nem tudnak termeszteni? Milyen furcsa hasonlóság ez... Olyan mint az atomerőmű, amíg nincs probléma, addig biztonságos. Persze ezt is cáfolhatod számokkal. Várom válaszod erre is.

Igazából válaszolni sem akartam, ehhez képest megint hosszú lett. Még egy utolsó kérdés. Mint ahogy írod, nagy szükség van az atomenergiára, lévén durván 30 éven belül nem lesz gazdaságosan kitermelhető olaj és gáz. No de hasadó anyag sem! Akkor 30 év múlva mi lesz???