halgatyó#198"Tehát szerinted ez magától értetődő, hogy a "kisembernek" a "jóléthez" pont energia kell"
Mondj (írj) más lehetőséget. Újra megkérdem: pontosan (számadatokkal, számításokkal, tényekkel alátámasztott) részletes képet szeretnék kapni arról, hogy hogyan élnénk, mit csinálnánk napjainkban -- a jóléthez énszerintem szükséges, szerinted pedig nem szükséges -- energia NÉLKÜL
E kérdés pár részletét korábban leírtam, de ha egyszer végre valaki rászánná magát a válaszadásra, akkor hosszabb kérdéssort is szívesen írok.
"...és pont azon az áron, amit az atomenergia ma elérhetővé tesz."
Mondj (írj) más lehetőséget, de ne a kívánságok szintjén, hanem valami számadatokkal alátámasztva.
"amiből kiindulva ... megideologizálod az álláspontodat."
Nem tudom, mi ebben az ideológia. Ha éhes vagyok és fázok, akkor nem sok ideológia marad. Ha még nem vagyok nagy nyomorban, de fenyeget a dolog, és emiatt --mondjam ki-- bizony ideges vagyok, akkor az nem ideológia.
"Van aki életminőség emelkedésnek tekinti azt, mikor a város mellett megjelenik egy Tesco"
Ez a példa eléggé sántít. Mint vásárló, természetes, hogy életminőség növekedést érzékelek. Sok cuccot egszerre tudok megvenni, nem kell szétapróznom az időmet sok kis boltba menetellel, nem kell az általam leírhatatlanul gyűlölt fizetőparkolási mocsokzónákat megközelítenem se, hatalmas a választék, olcsóak az árak.
Nyilván ha egy kis bolt tulajdonosa lennék, akinek az utolsó vásárlóit épp a héten riasztotta el a fizetőparkolás, akkor nem nézném jó szemmel a Tescót, de nem őket hibáztatnám elsősorban.
---------------
A korábbiakhoz és általában is:
Én NEm tartozok azok közé, akik már azt sem tudják, hogy a 3 meglévő konyhai robotgép mellé milyen negyediket vegyenek. Én és az emberek döntő többsége, akiknek csoportját én középosztálynak nevezem, vaahogy próbál megélni amennyire tud, és próbál spórolni is a még nehezebb időkre.
Én abban a szerencsés helyzeben vagyok -- és az emberek többsége, a csendes többség -- hogy ki tudjuk fizetni a víz-, villany-, gázszámlát, tudunk benzint venni az autóba ha muszály, de ezt azért tudjuk megtenni, mert csak a legszükségesebbre költünk. Nem verjük seggre a pénzt ami bejön, hanem beosztjuk.
(én pl. még nem voltam külföldön nyaralni, pedig pár év múlva túllépem a 60-at. NEM járok étterembe ebédelni-vacsorázni, hanem vagy otthon főz valami egyszerűt az asszony, vagy eszek májkrémes kenyeret, narancsot, stb. ami a boltban megvehető.)
Én is épp írni akartam, de megelőztek: az atomenergia ellen tüntetők nem a szegények közül, mégcsak nem is az alsóbb középosztályból kerülnek ki. Én még azt is hozzátenném, hogy egy olyan világban, ahol az "újságok" fele horoszkópokat tartalmaz, és ezek a sajtótermékek még kapósak is, nos ott nem nehéz néhány ezer atomellenes beálítottságú lakost összehozni egy kis félretájékoztatással.
A poltikusokról alkotott véleményünk kb. egyezik, de ezt ne vetítsük ki valamennyi társadalmi történésre.
Az a politikus, akit egyébként nem kedvelünk néhány ellenszenves cselekedete/megnyilatkozása miatt, azért csak szervezi az ország működését. Ha őket valami jótündér hirtelen el-teleportálná sárkányországba, akkor a köznép közül kellene a helyükre állítani valakiket, mert az a funkció, amit elláttak, fontos.
Az a politikus akit nem kedvelünk, hoz például döntést az általad is gyakran használt és egyre kátyúsabb főútvonal aszfaltozásáról, vagy a közeli kórház ellátásáról PET-CT vagy MR berendezéssel...
Ilyen döntésük az is, hogy az emberek óriási többsége bizony emberi körülmények között akar élni, és ehhez -- mai felfogás szerint -- energia kell.
Ha úgy gondolják a zöldek, hogy máshogyan -- energia nélkül, vagy nagyon kevés energiával -- is jó minőségű életet lehet élni,
akkor mutassák be végre a gyakorlatban!!!
A tengernyi félreérétést eloszlathatnák végre, és a rengeteg vita végére pontot tehetnének!
Ez nekik is jó lenne, és a többi -- most még meg NEM győzőtt -- embernek is jó lennne. Én is szívesen elfogadnám a véleményüket, ha a gyakorlatban bizonyítanák be, hogy az igenis jó. Miért nem teszik?